Românii s-au reorientat spre rate şi economii în lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Schimbări în piaţa bancară

Românii s-au reorientat spre rate şi economii în lei

Eveniment 24 Septembrie 2011 / 00:00 316 accesări

SOARTA CREDITĂRII SE DECIDE PE 4 OCTOMBRIE Reprezentanţii comunităţii bancare din România vor discuta cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR), pe 4 octombrie, propunerile pentru noul regulament de restricţionare a creditării în valută, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea. El a lăsat să se înţeleagă că pe lista propunerilor ARB se află şi prelungirea perioadei pe care se vor putea acorda credite de consum, de la cinci la şapte - zece ani. „Este nevoie de o abordare prudenţială. Nu trebuie să lăsăm românii să se împrumute în alte valute decât cele în care sunt plătiţi. În ceea ce priveşte creditul de consum, opiniile băncilor sunt diverse, plecând de la propunerea de majorare a termenului de cinci ani către şapte sau chiar zece ani”, a explicat Gheţea. Pentru păstrarea unui climat bancar cât de cât „prietenos”, preşedintele ARB precizează că o posibilă taxare suplimentară a băncilor ar fi incorectă, pentru că statul român nu a fost nevoit să salveze instituţiile bancare, prin infuzii de capital.

VALUTA PIERDE TEREN Restricţionarea creditării în valută vine într-un moment în care împrumuturile în lei încep să câştige teren. În august, valoarea împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut cu 0,1%, faţă de luna precedentă, la 215,71 miliarde lei. Totuşi, faţă de august 2010, creditarea marchează un avans de 3,9%, potivit datelor publicate vineri de BNR. Pe segmente, creditarea în lei a crescut cu 0,1%, la 80,12 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în valută au scăzut cu 0,3%, la 135,59 miliarde lei. În cazul populaţiei, creditarea în lei a urcat cu 0,5%, la 35,61 miliarde lei, în timp ce creditarea în valută a scăzut cu 0,7%, la 66,93 miliarde lei. În ceea ce priveşte firmele, creditul în lei a coborât cu 0,2%, la 44,51 miliarde lei, iar cel în valută a avut un avans de 0,1%, la 68,66 miliarde lei, mai arată datele băncii centrale. Comparativ cu august 2010, creditele în lei acordate populaţiei s-au redus cu 4,7%, în vreme ce împrumuturile în valută au crescut cu 1,9%. În cazul companiilor, împrumuturile în lei au avansat cu 9,1%, în ultimele 12 luni, iar cele în valută au sporit cu 7,5%.

MANAGERII ECONOMISESC MAI MULT ÎN LEI De cealaltă parte, depozitele în lei ale populaţiei şi firmelor au înregistrat un plus de 0,5%, în august, faţă de iunie, la 178,06 miliarde lei. Managerii au economist 49,59 miliarde lei, în creştere cu 2,1% faţă de luna precedentă, în vreme ce economiile în lei ale populaţiei au scăzut cu 0,1%, la 67,82 miliarde lei. Depozitele în valută ale populaţiei au scăzut cu 0,7%, la 39,86 miliarde lei, iar cele ale firmelor s-au majorat cu 0,9%, la 20,8 miliarde lei.

Taguri articol


12