Românii şi bulgarii fac valuri în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii şi bulgarii fac valuri în Europa

Externe 01 Ianuarie 2014 / 00:00 695 accesări

”Imigranţii români şi bulgari aduc cunoştinţe şi experienţă de care mediul de afaceri din Londra are mare nevoie şi acoperă un gol de competenţe pe care tinerii britanici nu îl pot umple”, afirmă Camera de Comerţ din Londra. ”Retorica politică privind lucrătorii imigranţi s-a accentuat în ultimele zile, pe măsură ce ne apropiem de data ridicării restricţiilor. Totuşi, dezbaterea nu ia în considerare beneficiile pe care imigraţia le aduce economiei Londrei”, a declarat directorul executiv al Camerei de Comerţ, Colin Stanbridge, în timp ce Marea Britanie, alături de alte opt ţări europene, va ridica restricţiile pentru lucrătorii români şi bulgari, începând de astăzi, 1 ianuarie.

Presa britanică a dedicat spaţii importante imigranţilor români şi bulgari, cu zi înainte de ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii şi pe fondul dezbaterilor intense din ultimele luni cu privire la un posibil aflux de imigranţi care va exploata şi va pune presiune pe sistemul de protecţie socială. Cotidianul ”The Sun” a realizat un reportaj în România, în care afirmă că primul grup de emigranţi s-a îmbarcat deja într-un autocar cu destinaţia Marea Britanie. Printre aceştia, susţine publicaţia, se află un bărbat condamnat pentru furt, hoţi de fier vechi sau care au comis fraude cu ajutoare sociale. Cotidianul citează mai multe persoane care susţin că intenţionează să se întreţină din cerşit. ”Daily Mail” reproduce un afiş bulgăresc care oferă reduceri la biletele pentru Marea Britanie, în timp ce afirmă că biletele la zborurile din România şi Bulgaria s-au vândut deja, iar autocarele sunt pline. ”Daily Telegraph” sugerează că agenţiile de recrutare le oferă imigranţilor bulgari indicii practice despre cum să exploateze sistemul de protecţie socială britanic, iar editorialul ”Daily Express” deplânge faptul că nimănui nu i s-a oferit şansa de a vota dacă să mai fie sau nu un alt val de imigranţi. ”The Guardian” descrie o ”politică a fricii” care s-a construit în jurul imigraţiei, afirmând că ”anxietatea populaţiei a fost amplificată fără scrupule, în timp ce termenul limită pentru ridicarea controalelor pentru români şi bulgari se apropie, în pofida faptului că mulţi dintre cei care vor să lucreze în Marea Britanie se află probabil deja acolo”.

CONTROVERSE LA BERLIN Conservatorii din cadrul Uniunii Creştin-Sociale au generat o nouă dezbatere pe tema imigraţiei în Germania, înaintea deschiderii pieţei muncii pentru români şi bulgari, relatează Deutsche Welle. ”Auzim acelaşi lucru de la CSU în fiecare an”, a declarat secretarul de Stat pentru Imigraţie, social-democrata Aydan Özoguz. ”Când unei alte ţări europene i se acordă libertatea de circulaţie pentru lucrători, conservatorii germani din CSU (fratele bavarez al Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului Angela Merkel) avertizează în legătură cu imigraţia în masă şi presiunea asupra sistemului social german. Apoi recunosc că acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat ea. În cadrul unui document publicat recent, CSU cere acţiuni mai dure împotriva a ceea ce numeşte ”imigranţii sărăciei din România şi Bulgaria”. CSU se teme de o avalanşă de persoane vulnerabile în plan social care ar putea veni în Germania să trăiască pe baza beneficiilor sociale şi a alocaţiilor pentru copii. CSU vrea, de asemenea, deportarea şi impunerea unor restricţii de circulaţie pentru cei care comit fraude cu beneficii sociale şi o prelungire cu trei luni a perioadei în care imigranţii nu pot primi ajutoare sociale.

Partidul Social-Democrat (SPD) a criticat aceste declaraţii, la fel ca preşedintele Partidului Stângii, Bernd Riexinger, care a acuzat CSU că incită la ură împotriva străinilor. Cercetătorii independenţi precum Klaus Zimmermann, directorul Institutului de Studii în domeniul Muncii, au criticat propunerile CSU, calificându-le drept ”propagandă iresponsabilă”. ”De fapt, afirmă Zimmermann, majoritatea imigranţilor din aceste două ţări sunt lucrători calificaţi - doctori sau ingineri - de care avem nevoie urgent aici”. În plus, rata şomajului în rândul românilor şi bulgarilor din Germania este mai mică decât media în rândul imigranţilor, iar ei primesc beneficii sociale mai puţine decât alte grupuri de imigranţi. Potrivit Ministerului german al Muncii, doar 0,4% dintre indemnizaţiile sociale au revenit în 2013 românilor şi bulgarilor. Camera de Comerţ Germano-Română este de acord că aceste avertizări cu privire la afluxul masiv de imigranţi în Germania sunt ”melodramatice”.



12