„Românii şi Hoarda de Aur”, în viziunea lui Alexandru I. Gonţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Restituiri esenţiale

„Românii şi Hoarda de Aur”, în viziunea lui Alexandru I. Gonţa

Cultură 29 Octombrie 2010 / 00:00 1453 accesări

Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”, Centrul de Studii Eurasiatice, Casa editorială Demiurg şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) le pregătesc celor care slujesc muza Clio un eveniment editorial de excepţie: lansarea volumului: „Românii şi Hoarda de Aur: 1241-1502”, semnat de reputatul istoric Alexandru I. Gonţa. Manifestarea va avea loc mâine, de la ora 11.30, în aula 101 a Campusului universitar. Într-un interviu acordat cotidianului Telegraf, decanul Facultăţii de Istorie, conf. univ. dr. Daniel Flaut, specialist în istorie medievală şi membru în Consiliul de Conducere al Centrului de Studii Eurasiatice vorbeşte despre importanţa acestui eveniment pentru comunitatea istorică tomitană. Moderatorul întâlnirii va fi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, iar volumul va fi prezentat de conf. univ. dr. Daniel Flaut, prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc, prof. univ. dr. Ibram Nuredin şi deputatul Amet Aledin.

Reporter: Ce semnificaţie are acest eveniment editorial pentru comunitatea ştiinţifică tomitană?

Daniel Flaut: Lansarea la Constanţa a volumului „Românii şi Hoarda de Aur”, semnat de Alexandru I. Gonţa nu este deloc întâmplătoare. În primul rând, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius” preocupările legate de studierea istoriei spaţiului asiatic joacă un rol deosebit de important. De asemenea, aici funcţionează Centrul de Studii Eurasiatice, înfiinţat în 2005, ca un centru de nivel naţional, unic în România, care acordă o atenţie specială studierii acestei teme, Hoarda de Aur şi Hanatul Crimeii în istoria Europei, o temă puţin studiată, îndeosebi din cauza faptului că URSS şi apoi Rusia au fost prea puţin interesate în cunoaşterea realităţii istorice, referitoare la locul şi rolul tătarilor în evoluţia istorică a întregului răsărit al Europei. De asemenea, în cadrul Şcolii noastre Doctorale activează reputatul istoric prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu care, prin implicarea sa pe lângă editura Demiurg, a făcut ca această carte să poate fi tipărită.

Rep. : Poate fi considerat oraşul de la malul mării un loc predestinat pentru această manifestare?

D. F. : O lucrarea cu o asemenea temă nu putea fi lansată altundeva decât la Constanţa, în Dobrogea, în mijlocul comunităţii turco-tătare. De aceea, evenimentul are loc sub egida Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, a Centrului de Studii Eurasiatice şi a UDTTMR.

Rep. : Ce ar trebui să ştie tinerii studenţi despre personalitatea istoricului Alexandru I. Gonţa?

D. F. : Alexandru I. Gonţa s-a născut la 10 august 1918, la Glodeni, judeţul Bălţi - azi Republica Moldova - şi a murit la 24 ianuarie 1977, la Bucureşti. Format la şcoala profesorilor Ilie Minea şi Alexandru Boldur, Alexandru I. Gonţa este considerat a fi, de către Dinu C. Giurescu, „unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei medievale româneşti din aria est-carpatică”. El a lăsat o operă imensă şi valoroasă - peste 60 de lucrări publicate, dar şi în manuscris -, astfel încât, tipărirea acestei cărţi, în 2010, la editura Demiurg este o restituire necesară. Din păcate, volumul „Românii şi Hoarda de Aur” a putut vedea lumina tiparului abia acum, autorul fiind marginalizat şi persecutat pentru că scotea la iveală documente privind istoria românilor care nu erau conforme cu intenţiile politice ale perioadei socialiste şi mai ales cu cele ale istoricilor sovietici. Cartea a apărut la Munchen în 1983, dar acum, după aproape trei decenii, a fost tipărită şi în România.



12