Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că analizează posibilitatea acordării unui ajutor umanitar financiar pentru Haiti, prin intermediul uneia dintre agenţiile umanitare prezente în această ţară. MAE se coordonează, în acest caz, cu statele partenere din UE. Miercuri, Comisia Europeană a alocat un ajutor umanitar de urgenţă, de trei milioane de euro. Ministerul a anunţat joi că un cetăţean român care se află cu contract de muncă în Haiti a fost afectat de cutremurul de mari proporţii care s-a produs în această ţară, dar a suferit numai pagube materiale. “Ambasada României la Caracas, acreditată în Haiti, este în legătură permanentă cu un cetăţean român afectat de cutremurul din Haiti”, a precizat ministerul. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a trimis o scrisoare de condoleanţe omologului său din Republica Haiti, doamna Marie-Michèle Rey. Ministrul şi-a exprimat tristeţea la aflarea veştii despre seismul catastrofal din Haiti care a produs enorme pierderi de vieţi omeneşti şi însemnate pagube materiale. De asemenea, Teodor Baconschi i-a transmis ministrului din Haiti, dar şi familiilor victimelor şi întregului popor haitian, cele mai sincere condoleanţe, întreaga sa compasiune şi solidaritate. Haiti a fost afectat, marţi, de un cutremur cu magnitudinea 7, soldat cu peste 100.000 de morţi şi pagube materiale uriaşe.
Numeroase efective militare au fost trimise în Haiti, în cadrul mobilizării internaţionale de sprijinire a acestei ţări devastate de seism. Pista aeroportului din oraşul Port-au-Prince a fost rapid aglomerată de avioane. De asemenea, un portavion nuclear american a ajuns joi în Haiti, iar administraţia Obama va trimite şi o navă-spital. Toate aceste demesuri au fost întreprinse pe fondul mobilizării anunţate de ONU în favoarea celei mai sărace ţări de pe continentul american. Federaţia Internaţională a Crucii-Roşii, cu sediul la Geneva a lansat un apel pentru strângerea unui fond preliminar de zece milioane de dolari. Banca Mondială va debloca 100 de milioane de dolari pentru Haiti, iar FMI şi Banca Interamericană de Dezvoltare îi vor urma exemplul. Hrana, echipele de intervenţie, medicamentele şi apa sunt de o importanţă vitală în Haiti, a anunţat Programul Alimentar Mondial (PAM), agenţie ONU ce a trimis peste 200 de persoane la faţa locului şi două avioane cu ajutoare alimentare. De la tribuna Adunării Generale a ONU, fostul preşedinte american şi emisar special la ONU pentru Haiti, Bill Clinton, a lansat un apel pentru donaţii financiare chiar şi de unul sau doi dolari.
Într-o cursă contra cronometru pentru a-i găsit pe posibilii supravieţuitori, sunt aşteptate echipe de salvare din Franţa, Canada, Venezuela sau Chile, însoţite de câini şi tone de materiale. Autorităţile haitiene nu au reuşit încă să realizeze un bilanţ al victimelor cutremurului de marţi, estimările variind între 50.000 şi 500.000 de morţi. Numeroase personalităţi haitiene sunt date dispărute. Un fost ministru, Jocelerme Privert, a confirmat moartea arhiepiscopului de Port-au-prince, Joseph Serge Miot. Unii membri ai Guvernului au fost daţi dispăruţi. Mulţi dintre aceştia se aflau în birourile lor în momentul producerii seismului. Peste 100 de angajaţi străini ai ONU în Haiti sunt în continuare daţi dispăruţi, după ce clădirea în care se aflau s-a prăbuşit în urma şocului seismic. Potrivit ultimului bilanţ oficial al ONU, 16 angajaţi au murit şi 56 au fost răniţi. Circa 100 de cetăţeni italieni sunt daţi dispăruţi în Haiti, Ministerul de Externe de la Roma nereuşind să ia legătura cu ei. Potrivit datelor oficiale, există cel puţin 190 de italieni care locuiesc în Haiti. Până acum, Ministerul italian de Externe a contactat doar 80. Şi patru cetăţeni israelieni sunt daţi dispăruţi în Haiti, ca de altfel şi cetăţeani din mai multe state ale lumii.