Anual, în România sunt confiscate între 4.000 şi 5.000 de tone de alimente alterate sau fără acte de provenienţă. În 2014, românii au depus la Protecţia Consumatorului 7.200 de reclamaţii, cele mai multe pentru lipsa preţurilor, a etichetelor, dar şi pentru că au cumpărat alimente alterate. „Responsabilitatea revine şi consumatorilor, cum citesc eticheta, cât de atenţi sunt şi dacă sesizează autorităţile”, spune Marius Dunca, președintele ANPC. După termenul de valabilitate, românii caută pe etichete aditivii alimentari, aşa-numitele E-uri. Însă, deciziile le iau mai degrabă în funcţie de preţ decât de calitate. Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii. Cei mai utilizaţi sunt îndulcitorii, conservanţii şi coloranţii. Tocmai aceştia se regăsesc şi în alimentele preferate de români, cum ar fi mezelurile. Un român consumă, în medie, anual, nouă-zece kilograme de mezeluri. La fel se întâmplă şi în cazul dulciurilor, prăjiturilor şi băuturilor carbogazoase. Un român consumă, în medie, un kilogram şi jumătate de dulciuri pe an şi 70 de litri de suc.