Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, preţurile alimentelor ar trebui să stagneze în primele două luni ale lui 2011, o scumpire fiind aşteptată în primăvară. “Anul viitor ne va aduce din nou scumpirea alimentelor, dar nu chiar la început. În primele două luni ale anului viitor, preţurile ar trebui să stagneze. Cererea este mică în acea perioadă. Deci, teoretic, în ianuarie şi februarie nu ne aşteptăm la scumpiri la alimente. Din martie însă, pe fondul importurilor de materie primă, ne vom confrunta cu alimente mai scumpe”, a declarat Dragoş Frumosu. Afirmaţia liderului sindical vine în contextul în care mulţi români trec graniţa pentru a cumpăra de mâncare, determinaţi de alimentele ceva mai ieftine în ţările vecine, dar şi de reducerile semnificative la produsele de sezon. Dacă în România kilogramul de carne de porc se vinde cu 17,96 lei, în Ungaria costă cu şase lei mai puţin. În Ucraina poate fi cumpărat cu 12,5 lei, iar în Bulgaria, cu 13,16 lei. În schimb, în ceea ce priveşte carnea de pui, aceasta este mai ieftină decât la noi în Ucraina, unde se vinde cu numai opt lei kilogramul, în Moldova şi Serbia, unde costă cu un leu mai puţin, în timp ce în Ungaria, preţul este dublu. Cea mai ieftină pâine se găseşte în Moldova, doar 60 de bani, 1,5 lei costă o pâine în Serbia şi 1,97 lei în Bulgaria, iar în Ungaria pâinea are cam acelaşi preţ ca în România. Chiar dacă la anumite produse nu sunt diferenţe mari de preţ, românii economisesc, cumpărând de la vecini, cel puţin 200 de lei pentru masa de Crăciun.