Românii vor avea noua listă de compensate şi gratuite în 2014!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alt ministru al Sănătăţii Alte promisiuni

Românii vor avea noua listă de compensate şi gratuite în 2014!

Sănătate 11 Aprilie 2014 / 00:00 685 accesări

Speranţa moare ultima, ar spune mulţi bolnavi cronici din România care aşteaptă cu sufletul la gură noua listă de medicamente compensate şi gratuite. Câţi miniştri s-au perindat pe la Ministerul Sănătăţii, cam tot atâtea variante de posibile liste de compensate şi gratuite s-au vehiculat. Nimic, însă, nu s-a concretizat, spre indignarea asociaţiilor bolnavilor. Sănătatea are un nou ministru, bolnavilor li se “prescriu” noi promisiuni. Trăiesc cu speranţa să fie ultimele. Ministrul Nicolae Bănicioiu pare hotărât să pună punct acestei poveşti neterminate a compensatelor şi gratuitelor. El a declarat că până la sărbătorile de Paşte vor fi finalizate toată procedura şi tot mecanismul privind evaluarea noilor molecule de pe noua listă de medicamente compensate şi gratuite. La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a anunţat că evaluarea va dura trei-patru luni, probabil până în toamnă, astfel încât în acest an să avem noua listă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri: “Până săptămâna viitoare va fi dat ordinul privind evaluarea moleculelor, mecanismul de evaluare. Criteriile de evaluare a moleculelor vor fi publicate pe site-ul MS (www.ms.ro). Până de Paşte vom şti timpul în care ne încadrăm. Totul va fi pe repede înainte. Suntem pe cale să dezvoltăm un mecanism de punere pe piaţă a moleculelor noi în mod transparent. Putem conta pe ANMDM pentru un nou mecanism de evaluare care să dea acces continuu moleculelor noi. Până de Paşte vom avea imaginată toată procedura, tot mecanismul pe care ANMDM îl va gestiona şi procedura ca şi calendar”, a susţinut demnitarul.

POTRIVIT LUI BĂNICIOIU, UNUL DINTRE CRITERIILE CARE VOR FI LUATE ÎN CALCUL LA EVALUARE VA FI ŞI CEL BUGETAR.

Demnitarul a precizat că nu va fi niciodată de acord să nu pună în aplicare recomandările CE şi a subliniat că nu se poate realiza o listă nouă de medicamente compensate şi gratuite fără a exista, în paralel, şi o delistare a medicamentelor vechi, întrucât acest lucru nu ar fi nici sustenabil financiar şi nici eficace. “Eu nu tratez lucrurile prin prisma banilor. Din păcate, când este vorba de stat, nu ai cum să nu te uiţi la bani. Facem eforturi pentru a găsi bani. Am să mă bat pentru buget şi la rectificarea bugetară”, a susţinut reprezentantul MS.

ÎNCEPE EVALUAREA La rândul său, preşedintele ANMDM, Marius Savu, a arătat că pe lista de compensate şi gratuite trebuie să se găsească medicamente eficace pentru pacient, în funcţie de nevoia acestuia, în timpul cel mai scurt. El consideră că nu este corect ca un medicament să fie introdus pe piaţa românească după ce a fost testat în mai multe ţări. “Încercăm să schimbăm criteriul. Nu este normal ca eu să aştept dacă un medicament îşi arată, în studiile clinice, eficacitatea. Dacă acest medicament dovedeşte eficienţă la un cost rezonabil, să îl propunem spre compensare casei (CNAS) şi Ministerului Sănătăţii, chiar dacă el nu a mai fost compensat nicăieri în UE. Va rămâne în continuare criteriul că dacă este compensat în alte ţări să fie luat în discuţie, dar vrem să îl introducem şi pe cel nou, nu numai criteriul că este compensat de alţii”, a explicat Savu. Tot el a anunţat că va începe evaluarea listei de compensate: “Avem specialişti şi tot ceea ce ne trebuie. Evaluarea va dura trei-patru luni, probabil până în toamnă, astfel încât în acest an să avem noua listă”, a spus Marius Savu. Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014. După 2008, în România, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi.

Medicamente cu adevărat inovative

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au cerut Guvernului reevaluarea listei extinse de medicamente compensate şi gratuite pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA), acceptate la nivel european. “Pacienţii au nevoie de medicamente care sunt cu adevărat inovative şi esenţiale pentru tratament, or felul în care s-a făcut evaluarea celor 167 de molecule propuse pentru noua lista de compensare ridică mari semne de întrebare”, a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian. APMGR salută trecerea unităţii HTA în subordinea ANMDM, al cărei Consiliu Ştiinţific este format din specialişti de renume din medicină şi farmacologie, mulţi dintre ei membri ai Academiei Române sau ai Academiei de Ştiinţe Medicale, şi care poate deveni garantul elaborării unei liste de medicamente compensate cu adevărat benefice pentru pacienţi.



12