Românii vor merge la doctor doar cu cardul de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel mai târziu din ianuarie 2015

Românii vor merge la doctor doar cu cardul de sănătate

Sănătate 21 Decembrie 2013 / 00:00 909 accesări

Spre finele anului viitor, în sistemul sanitar va avea loc o primă testare a cardului naţional de sănătate, iar, cel mai probabil începând cu ianuarie 2014, decontarea serviciilor medicale se va face numai pe baza cardului, a anunţat, vineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi. “Prin intermediul cardului, va putea fi urmărit mai bine modul în care sunt trataţi pacienţii, iar frauda din sistem va fi mult redusă”, a spus Buşoi, la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2013. Preşedintele CNAS a prezentat, cu acest prilej, etapele parcurse în 2013 pentru realizarea cardurilor naţionale de sănătate. “În 2013 au fost tipărite peste patru milioane de carduri, a fost schimbată legislaţia pentru ca distribuirea cardurilor să poată fi realizată prin servicii poştale, am modificat soluţia informatică astfel încât să poată fi achiziţionate de către furnizorii de servicii medicale inscriptoare şi cititoare ieftine, în valoare de 30-40-50 de euro”, a spus preşedintele CNAS. El susţine că orice doctor din România îşi poate permite un asemenea cititor de card. “Activarea cardurilor va putea fi făcută la medicul de familie sau la orice alt furnizor de servicii medicale la care merge asiguratul după primirea cardului, respectiv spital, ambulatoriu sau Casa de Asigurări de Sănătate”, a adăugat oficialul.

Toţi furnizorii de servicii medicale, respectiv doctorii de familie, farmaciile, spitalele, centrele de dializă şi clinicile private, vor achiziţiona cititoare de card până la mijlocul anului 2014. Şeful CNAS a informat că pe site-ul CNAS (www.cnas.ro) există o listă cu cititoare de card deja testate, dar competiţia este deschisă. Furnizorii au obligaţia de a-şi achiziţiona aceste cititoare, pentru că, din trimestrul IV sau cel târziu ianuarie 2015, nu mai pot fi acordate servicii decât cu ajutorul cardului.

PIN PROPRIU După distribuirea cardurilor, vor începe inscripţionarea, iniţializarea, dar şi testarea. “Cardul vine cu un PIN, de exemplu 0000 sau 1234, care va fi schimbat o dată, la iniţializare. De fapt, asta înseamnă iniţializarea. Pacientul îşi trece numărul pe care îl crede de cuviinţă, ca la cardul bancar. Securitatea sistemului stă în cip şi soluţia informatică foarte avansată pentru care CNAS şi statul au dat bani importanţi. Înscrierea pe card a datelor medicale este prevăzută în lege, dar acestea sunt opţionale, adică numai la cerea pacientului”, a explicat preşedintele CNAS.

DISTRIBUŢIA, ÎN ORDINE ALFABETICĂ Distribuţia cardurilor va fi făcută în ordine alfabetică, dar Capitala, trecută, de obicei, la sfârşitul listei, adică după judeţe, va primi carduri mai devreme. Preşedintele CNAS a mai spus că, până acum, s-a achitat integral soluţia informatică. “Ministerul Sănătăţii a plătit cele peste patru milioane de carduri, CNAS va plăti distribuţia. După ştiinţa mea, cardurile vor ajunge la 15 milioane de adulţi, nu şi la copii. Avem 18 milioane de asiguraţi. Cardul va fi distribuit gratuit”, a spus Cristian Buşoi. În mod normal, cardul ar fi trebuit să fie implementat încă din 2007. În propunerea de buget pe 2013, Ministerul Sănătăţii a prevăzut aproximativ 24 de milioane de euro, sumă necesară pentru tipărirea în acest an a 11 milioane de carduri, anunţau oficiali din MS în 24 ianuarie. Costul unui card este de 2,2 euro, fără TVA. CNAS este responsabilă de informatizare şi, implicit, de producţia cardurilor, acestea fiind realizate cu suportul tehnic al Imprimeriei Naţionale şi al Centrului Naţional pentru personalizarea paşapoartelor.

Inscripţionarea pe card a datelor personale ale asiguratului nu este obligatoriu să fie realizată concomitent cu activarea. Ea va fi făcută la prima vizită a asiguratului la medicul de familie, după primirea cardului.



12