Românii vor putea intra liber în R. Moldova, aşa cum intră toţi cetăţenii UE, de la sfîrşitul acestei săptămîni, a declarat preşedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, care exercită interimar funcţia de şef al statului. Acesta a declarat pentru RFI România că va suspenda hotărîrea Guvernului prin care R. Moldova a introdus vize pentru cetăţenii români. Cel mai probabil, formalităţile vor fi finalizate pînă cel tîrziu vineri, măsura urmînd să intre în vigoare imediat. Fostul preşedinte Vladimir Voronin a decis să introducă vize pentru cetăţenii români, în urma protestelor declanşate în aprilie 2009, la scurt timp după alegerile parlamentare. Măsura de introducere a vizelor a fost criticată de mai mulţi oficiali europeni, care au cerut Chişinăului să intre în legalitate.
”Comuniştii nu vor vota un trădător la Preşedinţia R. Moldova”
”Grupul parlamentar al comuniştilor nu va vota un trădător în funcţia de preşedinte al R. Moldova”, a declarat, într-o conferinţă de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, referindu-se la candidatura lui Marian Lupu. Potrivit lui Voronin, ”Comitetul Central al PCRM nu va permite grupului parlamentar să voteze un trădător”, menţionînd că Marian Lupu, care a părăsit PCRM după alegerile de la 5 aprilie, nu poate fi catalogat altfel. Preşedintele PCRM a precizat că, după cele două scrutine parlamentare, va fi demarat un proces intern în cadrul partidului, pentru a se debarasa de ”lipitori şi trădători”. El a afirmat că o parte dintre aceştia, care au făcut parte din Partidul Comuniştilor doar pentru a fi promovaţi, amintind de Marian Lupu, vor părăsi formaţiunea în momentul în care va trece în opoziţie. Marian Lupu şi-a dat demisia din PCRM la 10 iunie, dezminţind anterior informaţiile despre o eventuală părăsire a partidului. Voronin a susţinut că decizia lui Lupu a fost motivată de faptul că nu a fost propus pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova.
În altă ordine de idei, Vladimir Voronin a propus Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) două proiecte care ar urma să fie adoptate prin consens, respectiv măsuri împotriva crizei economice şi soluţionarea crizei transnistrene. ”Unul din principiile de bază ale PCRM ţine de păstrarea ritmului de creştere a salariilor, majorarea pensiilor şi a indemnizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi şi familii social vulnerabile”, a afirmat Voronin. Referindu-se la conflictul transnistrean, liderul PCRM a reiterat intenţia de a acorda Transnistriei statut de republică în cadrul R. Moldova. Voronin a precizat că cele două proiecte urmează să fie prezentate Parlamentului. Liderul PCRM a declarat că partidul său trece în opoziţie şi regretă că încercările de a forma o coaliţie de centru-stînga în Parlament au fost zadarnice.