Viaţa modernă, confortul sporit de acasă şi de la serviciu, accesibilitatea alimentelor concentrate şi gustoase, stresul sporit au condus la modificări drastice ale modului alimentar tradiţional atît ca structură, cît şi ca ritm. Medicii nutriţionişti sînt de părere că din această cauză apar numeroase afecţiuni, cum ar fi obezitatea, tulburările digestive şi de tranzit intestinal, patalogii legate de metabolismul colesterolului, cu tendinţa de extindere în rîndul tinerilor, dar şi la copii. Specialiştii au ajuns la concluzia că aproape 70% din românce au tulburări de tranzit intestinal din cauza alimentaţiei, a stresului şi lipsei de exerciţiu fizic, această pondere fiind cea mai ridicată înregistrată în Europa, potrivit unui studiu realizat la nivel continental de o companie de profil. Tranzitul intestinal lent poate favoriza apariţia unor afecţiuni severe, inclusiv cancer colorectal, considerat ca fiind afecţiunea cu cea mai mare răspîndire la nivel mondial, adică 12-14% din totalul bolilor oncologice. Nutriţioniştii sînt de părere că pentru a restabili echilibrul şi a menţine bacteriile dăunătoare sub control este important să fie consumate zilnic două borcănele mici de iaurt probiotic care conţin bacterii bune pentru sănătate cum ar fi cele de tipul Bifidus, Lactobacillus acidophilus şi Lactobacillus-ul casei.
Sistemul digestiv al unui adult este foarte complex, fiind colonizat de aprox. o sută de trilioane de bacterii, din circa 400 de specii, cunoscute sub denumirea generică de „floră intestinală”. Medicii consideră că echilibrul sistemului digestiv poate fi foarte uşor deteriorat, una din cauze fiind chiar tratamentul prelungit cu antibiotice. Un singur astfel de tratament poate ucide milioane de bacterii din sistemul digestiv, de aceea este de preferat ca utilizarea antibioticelor să fie doar urmarea unei recomandări medicale. În afară de medicamente, flora intestinală poate fi afectată de substanţele din apa de băut, consumul excesiv de zahăr, grăsimi sau produse din carne roşie, precum şi de consumul de alcool, care inhibă fixarea bacteriilor în organism. Potrivit specialiştilor, bacteriile constituente ale florei intestinale sînt apărătorii naturali ai organismului şi exclud bacteriile dăunătoare. În cazul unui dezechilibru provocat de oboseală, stres, sedentarism sau boli, iaurtul probiotic (sau o băutură pe bază de iaurt probiotic), consumat zilnic, poate restabili echilibrul. În schimb, statisticile arată că, în România, consumul anual de iaurt este de numai 5 kg pe cap de locuitor, în timp ce, spre exemplu, în Bulgaria sînt consumate 14 kg, Ungaria 17 kg, Cehia 16 kg, iar în Franţa 33 kg pe cap de locuitor pe an.