Românul care a cumpărat manuscrisele lui Cioran promite că le donează statului român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românul care a cumpărat manuscrisele lui Cioran promite că le donează statului român

Cultură 09 Aprilie 2011 / 00:00 573 accesări

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat la licitaţie, joi, manuscrisele filosofului Emil Cioran, a declarat că nu a realizat această achiziţie pentru a face profit şi că va dona documentele statului român. „Am cumpărat tot fondul. (...) Nu sunt colecţionar. Pentru mine, nu a fost o investiţie. Nu vreau s-o păstrez. E un nonactiv pentru mine. Am cumpărat-o ca să ajungă în ţară, să fie întreagă şi să fie păstrată de o instituţie publică. (...) Nu le-am luat ca să fac profit\", a declarat omul de afaceri, care a plătit circa 400.000 de euro pentru a intra în posesia manuscriselor.

Brăiloiu deţine compania KDF Energy, activă pe piaţa certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Cumpărătorul manuscriselor este american de origine română, de profesie avocat, are vârsta de 42 de ani şi s-a declarat „un admirator al lui Cioran”, dorind ca „documentele să se întoarcă acasă şi să facă parte din patrimoniul naţional\". Printre documentele cumpărate de omul de afaceri se numără manuscrisele \"Lacrimi şi sfinţi\", \"Schimbarea la faţă a României\" şi \"Banalitate şi transfigurare\", scrisori, diplome şi acte de identitate ale lui Cioran, estimate iniţial la 100.000 de euro.

Licitaţia a fost organizată la Paris de casa Binoche et Giquello. Printre participanţi s-au numărat Biblioteca Centrală Universitară şi TVR.

Directorul general al Departamentului Comunicare din Ministerul Afacerilor Externe, Doris Mircea, a anunţat, joi, că Ambasada României la Paris a transmis, pe 24 februarie, informaţia despre licitaţia manuscriselor lui Cioran, cu propunerea de a fi comunicată instituţiilor potenţial a fi interesate. \"Prin urmare, MAE a retransmis această informaţie Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Academiei Române şi Muzeului Naţional al Literaturii Române\", a precizat Doris Mircea.

Născut la Răşinari, într-o familie de preoţi, Cioran a pleacat în Franţa, în 1936, ca bursier al Institutului Francez din Bucureşti, unde s-a stabilit definitiv, iar din 1945 a abandonat scrisul în limba maternă (\"Îndreptar pătimaş\" este ultima scriere în română, finalizată în 1945) şi a făcut primele încercări literare în franceză. \"Precis de decomposition\" (\"Tratat de descompunere\") este prima carte apărută la Gallimard, după îndelungi rescrieri şi exerciţii de stil, pentru care a primit singurul premiu literar acceptat de-a lungul vieţii, Premiul Rivarol pentru debut. Emil Cioran a încetat din viaţă în 1995, la Paris.



12