Romii sînt indignaţi de aprobarea dată de UE pentru amprentarea membrilor comunităţii lor din Italia şi au spus clar acest lucru la summit-ul organizat de Comisia Europeană, la Bruxelles. Omul de afaceri George Soros a luat cuvîntul la această conferinţă. “Sînt cu adevărat îngrijorat de amprentarea romilor din Italia. Mă tem să nu devină o normă de facto în UE. Înregistrarea pe criterii etnice ar trebui să fie ilegală şi sper că acest fapt va fi stabilit de Curtea Europeană de Justiţie”, a declarat el. Un reprezentant al comunităţii de romi a luat apoi cuvîntul, mulţumindu-i pentru acţiunea sa şi pentru ajutor şi acordîndu-I cetăţenia romă, în numele întregii comunităţi de romi. Intervenţia lui Soros a urmat unei alocuţiuni a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a dat ocazia reprezentanţilor romilor să-şi exprime nemulţumirea după aprobarea dată de CE pentru recensămîntul care vizează comunitatea lor din Italia. Mulţi dintre cei prezenţi purtau tricouri pe care scria “NU înregistrării pe crtiterii etnice”. Barroso, stînjenit, a încercat să minimalizeze decizia Comisiei. “Denunţaţi discriminarea etnică. CE este cu totul pe această linie”, a subliniat el. Serviciile sale tocmai şi-au dat aprobarea pentru recensămîntul controversat din Italia, spre marea nemulţumire a autorităţilor italiene. Spunînd că are numeroase angajamente, Barroso a părăsit apoi sala, fără să mai asculte discursul lui Soros. “Situaţia dramatică a romilor nu poate fi rezolvată de la Bruxelles”, a avertizat totuşi Barroso. “Instrumentele pentru aducerea unei schimbări sînt în mîinile statelor membre. Politicile pentru integrarea romilor sînt de competenţa statelor membre”, a subliniat el.
Romii au huiduit-o pe reprezentanta Guvernului italian şi au părăsit sala în timpul intervenţiei acesteia, pentru a protesta faţă de înregistrarea lor în această ţară. Eugenia Maria Rocella, subsecretar de Stat pentru Muncă, Sănătate şi Politici Sociale, nu a putut termina discursul, dar a rămas la tribună. Romii prezenţi în asistenţă au refuzat să o asculte, din cauza recensămîntului recent organizat de Guvernul Berlusconi, pe care îl denunţă. În ciuda huiduielilor de la Bruxelles, şeful Guvernului italian a atins o cotă de popularitate record de la venirea la putere, în mai, cu 60% opinii favorabile, creştere pe care un institut de sondaj o pune pe seama măsurilor pentru siguranţă adoptate recent. Silvio Berlusconi urcă de la 56% opinii favorabile în iunie la 60%, în timp ce opoziţia pierde teren de la 46% la 20% în cursul aceleeaşi perioade, potrivit unui sondaj realizat în perioada 3-4 septembrie, de institutul Ispo, pe un eşantion de 800 de persoane, publicat pe site-ul preşedinţiei Guvernului. Sondajul a fost realizat în perioada 13-15 septembrie, pe un eşantion de 1.000 de persoane. Potrivit IPR Marketing, popularitatea lui Silvio Berlusconi, care şi-a axat campania electorală pe lipsa de siguranţă, se datorează în special măsurilor adoptate împotriva infracţionalităţii şi prostituţiei. Sondajul a fost dat publicităţii chiar ieri, cînd la Bruxelles a avut loc summit-ul romilor.
Comisarul european pentru Justiţie şi Libertăţi, Jacques Barrot, a avertizat Guvernul italian faţă de orice practică incompatibilă cu dreptul comunitar în timpul recensămîntului care vizează romii din această ţară. “I-am spus Guvernului italian că nu vom accepta niciun recensămînt în bază etnică sau religioasă. Am spus că nu vom accepta luarea de amprente digitale de la minori, fără o intervenţie a judecătorului şi fără motive legale. Guvernul ne-a asigurat că va urma aceste instrucţiuni clare, dar toată problema ţine de aplicare. O comisie a Parlamentului European se va duce în Italia pentru a verifica dacă Guvernul respectă liniile formulate în cererea noastră. Nu voi tolera niciun text, nicio practică incompatibilă cu dreptul comunitar, să fie clar”, a subliniat Barrot. Acesta le-a cerut apoi membrilor UE să aprobe o propunere de lege europeană pe tema rasismului şi xenofobiei, care le va fi prezentată pentru ca textul să poată fi folosit în vederea lansării procedurilor.