Alianţa Civică a Romilor din România cheamă persoanele de etnie romă să protesteze, la 6 septembrie, în faţa Ambasadelor Franţei din toate capitalele europene, ca reacţie la summit-ul pe probleme de imigraţie organizat de preşedintele Nicholas Sarkozy şi considerat a fi îndreptat împotriva romilor. Protestul este iniţiat şi sprijinit de Alianţa Civică a Romilor din România şi de lideri comunitari romi din judeţele Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Sălaj, Timişoara. Franţa va organiza, pe 6 septembrie, un summit internaţional pe probleme de imigraţie. Pe lista invitaţilor se află Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Grecia, aceste state urmând să fie reprezentate de miniştii de Interne. În schimb, România şi Bulgaria nu au primit invitaţii din partea statului francez, potrivit EUobserver.
Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif) s-a declarat, ieri, ”consternat de confuziile cu privire la expulzările romilor, comparate cu arestările în masă ale evreilor în timpul războiului”, potrivit unui comunicat citat de “Le Figaro”. “Crif aminteşte că ţiganii au fost ţintele unei tentative de genocid din partea regimului nazist. Evreii sunt deosebit de îngrijoraţi în cazul în care comunitatea lor ar putea fi stigmatizată. Există, în multe ţări din Europa, un sentiment ostil faţă de o minoritate continuu oprimată în istorie. Acest sentiment trebuie combătut acolo unde se află şi trebuie propuse mijloace decente de viaţă romilor, cu ajutorul UE”, adaugă comunicatul.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, a declarat ieri că s-a gândit la demisie, în faţa polemicii pe tema expulzării romilor, dar a apreciat că a pleca înseamnă a dezerta. Fost membru al Medecins sans Frontieres şi al Medecins du Monde, personalitate a acţiunii umanitare de mai multe decenii, Bernard Kouchner este simbolul deschiderii spre stânga a Guvernului francez, dorită de preşedintele Nicolas Sarkozy, la începutul mandatului său, în 2007. Ministru în mai multe guverne socialiste, el a acceptat atunci să se alăture lui Nicolas Sarkozy, un preşedinte de dreapta. Guvernul francez a fost aspru criticat de societatea civilă, stânga şi Biserici, pentru politica sa de desfiinţare a taberelor ilegale de romi şi pentru expulzările a sute de romi aflaţi în situaţie ilegală, către România. Franţa a fost criticată de ONU, iar Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea.