Rompetrol și Rominserv, trimise în judecată pentru ucidere din culpă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În dosarul tragicului accident de muncă din august

Rompetrol și Rominserv, trimise în judecată pentru ucidere din culpă

Justiție 14 Decembrie 2016 / 14:37 4622 accesări

Procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța au finalizat cercetările în cazul tragicului accident de muncă petrecut în luna august la rafinăria Petromidia, în urma căruia doi oameni și-au pierdut viețile și alți doi au fost grav răniți. Aceștia au dispus trimiterea în judecată a firmelor Rompetrol și Rominserv, dar și a patru persoane pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Procurorii au dezvăluit miercuri că, în cele trei zile care au precedat teribilul accident, anagajați din centrul de comandă ar fi ignorat 1.600.000 de alarme de emisie de gaz.

Investigația declanșată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța în cazul teribilului accident de muncă petrecut pe data de 22 august la rafinăria Petromidia, în urma căruia doi oameni și-au pierdut viețile și alți doi au fost grav răniți (toți salariați ai Rominserv), a fost finalizată. Ca urmare, anchetatorii au dispus în dosar trimiterea în judecată a SC Rompetrol Rafinare SA, SC Rominserv SRL, dar și a patru persoane: Cornel Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman și Ioan Mărginean. "Toți inculpații au fost cercetați pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă", se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul Curții de Apel Constanța.

1.600.000 DE ALARME

Procurorii spun că, în urma investigației derulate în acest caz, s-au descoperit nereguli extrem de grave. "Vreau să vă spun că în camera de comandă au fost înregistrate, începând de vineri, 19 august, și până pe data de 22 august, când a avut loc explozia, un număr de 1.600.000 de alarme de emisie de gaz, care au fost ignorate de lucrătorii societăților trimise în judecată. În cele 30 de minute care au precedat deflagrația au fost în jur de 300 de alarme, de asemenea ignorate", a declarat procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. "Pericolul a fost unul extrem de mare, pentru că, în cadrul exploziei, suflul a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri la o distanță de 20 de metri, unde a lovit o cisternă în care se aflau hidrogen sulfurat și câteva tone de benzină. De menționat că această cisternă se afla poziționată sub pădurea de conducte. Norocul a făcut ca cisterna să fie plină și să nu se fisureze. Mă gândesc cu groază la ceea ce s-ar fi întâmplat", a adăugat Teodor Niță.

Procurorii au reușit să refacă și filmul accidentului de muncă. "Vineri, 19 august, s-a produs o fisură pe o conductă care transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea țițeiului la o temperatură cuprinsă între 360 și 380 de grade Celsius. Nu s-a luat de către unul dintre inculpați decizia de oprire a transportului prin conducta respectivă. S-a considerat că mai bine se merge în continuare cu producția", a explicat Teodor Niță. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănțeni, în cursul urmăririi penale s-a stabilit că "din cauza nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcționării instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare şi neutralizare menționate în prevederile acordului de mediu şi autorizației integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare (...) S-a reținut totodată că nici cele două societăți comerciale și nici ceilalți inculpați nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecințe constând în decesul și vătămarea corporală a patru persoane", au mai arătat anchetatorii.

Dosarul, în cadrul căruia anchetatorii au beneficiat de expertiza Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani, a ajuns pe rolul Judecătoriei Constanța.

Citește și:

Ce s-a întâmplat de fapt la Petromidia? Vezi filmul tragediei!

Plan Roșu: Deflagrație puternică la Rafinăria Petromidia

Angajați ai Petromidia și Rominserv, chemaţi la audieri de procurori



12