Romy Schneider a fost spionată de STASI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Romy Schneider a fost spionată de STASI

Monden 22 Decembrie 2009 / 00:00 999 accesări

A trăit o viaţă incredibilă, reuşind în scurt timp să fie una dintre cele mai apreciate actriţe europene, dar pentru Romy Schneider nu totul a fost roz. Dincolo de frământările interne care au degenerat în probleme psihice, diva s-a aflat ani întregi în vizorul STASI, securitatea est-germană. Dezvăluirea a fost făcută după ce la ZDF a început „Sisi” producţie despre care s-a spus că intră în concurenţă cu filmul clasic din 1955, care a consacrat-o pe marea actriţă. Că a fost sau nu concurenţă, rămâne la latitudinea fiecăruia să judece. Cert este că milioane de vorbitori de limbă germană au ales să se uite la noua producţie, a cărei promovare s-a bazat tocmai pe paralela dintre noua „împărăteasă”, italianca Cristiana Capotondi, şi cea care a fost asimilată soţiei lui Franz Josef, Romy Schneider.

Serviciul est-german de securitate a luat-o la ochi pentru că a sprijinit opoziţia din toate puterile, chiar şi financiar. În plus, a atras de partea cauzei eliberării prizonierilor politici inclusiv staruri de renume, precum Yves Montand sau Simone Signoret. Actriţa a aderat, în 1976, la Comitetul de protecţie a libertăţii şi socialismului, care milita pentru eliberarea prizonierilor politici est-germani. Diva a fost pusă sub supraveghere, ca şi cei care o însoţeau prin călătoriile în fosta RFG. Toate rapoartele urmau să fie transmise la STASI. Dar Romy Schneider a scăpat de urmăritorii săi într-un mod care ne-a lăsat mai trişti şi mai săraci. S-a sinucis pe 29 mai 1982, iar în aceeaşi zi dosarul serviciului secret est-german a fost închis. Dosarele securităţii, STASI, se pot derula pe 180 de kilometri şi cuprind patru milioane de fişe, în condiţiile în care RDG avea 17 milioane de locuitori.

Romy Schneider a fost o actriţă germană născută în Austria, la Viena, într-o familie de actori. Devenită celebră pe plan mondial după rolul din „Prinţesa Sissi”, Romy Schneider a părăsit Germania în 1959, stabilindu-se la Paris, după ce s-a îndrăgostit de actorul Alain Delon în timpul filmărilor lungmetrajului „Christine” din 1958. Deşi relaţia lor nu a durat decât patru ani, Alain Delon i-a rămas un prieten apropiat de-a lungul anilor, el fiind acela care i-a facilitat actriţei germane colaborările cinematografice cu Orson Welles la „Procesul” din 1962 şi Luchino Visconti. Romy Schneider a jucat ulterior, alături de Alain Delon, în „Piscina” în 1968 şi „Asasinarea lui Troţki” în 1972, în comedia „Bunul meu vecin Sam” în 1964, alături de Jack Lemmon, şi în „Ce-i nou, pisicuţo?”, împreună cu Peter O\'Toole, Peter Sellers şi Woody Allen.

Taguri articol


12