Roşia Montană e salvată. Urmează nota de plată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul şi Parlamentul au „trântit” proiectul

Roşia Montană e salvată. Urmează nota de plată!

Eveniment 10 Septembrie 2013 / 00:00 973 accesări

AM ÎNFRÂNT? Proiectul exploatării de la Roşia Montană a căzut. Este epilogul celor peste zece ani de prospecţii, proiecte, negocieri, contracte mai mult sau mai puţin transparente şi promisiuni electorale, toate înecate pe ultima sută de metri în amplele proteste de stradă din Capitală. Dincolo de bucuria manifestanţilor care au... înfrânt, dincolo de retragerea crin-victoriană a proiectului, dincolo de atacurile politice şi dincolo de demagogia şi populismul care vor împresura subiectul de acum încolo, problema de fond este încă una complexă. Undeva în spate, incapabilă să iasă în primul rând din cauza avalanşei de declaraţii politice sau protestatare, rămâne în picioare o problemă stringentă, probabil cea mai importantă dintre toate. În timp ce, la Bucureşti, mişcările civice, ad-hoc sau mobilizate, îşi serbează victoria, la Roşia Montană, salvată de exploatare minieră, rămân să-şi ducă traiul o seamă de oameni care încă aşteaptă să fie salvaţi de sărăcie. Sper doar ca, peste ani, să nu tragem concluzia că s-a salvat Roşia Montană sacrificându-se locuitorii ei. Sacrificaţi întru sărăcie lucie, nu eutanasiaţi... A nu se înţelege că aş fi împotriva salvării naturii sau pro-poluare.

CE SALVĂM Îmi este însă greu să cred că cianura (a cărei utilizare este, de altfel, principalul argument al celor care se opun exploatării respective) ar fi urmat să fie împrăştiată în natură aşa cum se împrăştie insecticidele în agricultură. La fel de greu este de crezut că tratamentele cu cianură de la Roşia Montană sunt la fel de păguboase la nivel naţional cum sunt, spre exemplu, substanţele cancerigene din ţigări, hormonii injectaţi în carnea pe care o consumăm cu toţii sau subfinanţarea cinică a sistemului sanitar naţional. Pentru atare probleme nu protestează mai nimeni, deşi ne afectează vieţile mult mai mult şi mai grav decât exploatarea minieră din Apuseni. Mulţi s-au grăbit să salveze Roşia Montană, dar nu am văzut dacă vreun salvator i-a întrebat pe cei din zonă dacă vor un atare ajutor.

ACADEMIA ROMÂNĂ VREA BENEFICII PENTRU ROMÂNIA Ar trebui exploatate resursele naturale? Cum? Cu cine? Sunt doar câteva dintre întrebările la care ar trebui să găsim răspuns înainte de a ne lua simplist în piept cu cianura. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a evidenţiat, într-un interviu, principalele vulnerabilităţi ale proiectului Roşia Montană Gold Corporation. Prima şi cea mai importantă vulnerabilitate este cea a beneficiilor reduse pe care le avea statul român din contractul cu canadienii de la RMGC. „Ar fi oare ţările arabe atât de bogate dacă ar obţine doar redevenţe de numai 6%?” - este întrebarea seacă, dar atotcuprinzătoare venită de la Ionel Haiduc. De altfel, încă de la început, Academia Română a evidenţiat că exploatarea minieră ar trebui să se desfăşoare doar în condiţiile în care are loc în galerii subterane şi nu în carieră deschisă, statul are beneficii financiare substanţiale şi se evită utilizarea cianurilor.

Băsescu, promotorul RMGC la bursă?

După lungi ani în care RMGC a pompat bani în zona Roşia Montană, pe baza promisiunilor publice de la cel mai înalt nivel - a se citi că Traian Băsescu a susţinut atroce, cu accente deseori invazive, proiectul RMGC -, acum compania se vede în postura de a cere statului despăgubiri pentru a-şi recupera sumele investite. Poate nu ştiaţi, dar RMGC este o companie listată la bursă. Vă daţi seama cam ce bănuţi au făcut unii care, pe fondul circului public întreţinut de Băsescu, au speculat la bursă creşterea valorii acţiunilor RMGC. Acum probabil că persoanele care deţin acţiuni la compania cu rădăcini canadiene fluieră a pagubă. La fel de probabil, cei care au făcut speculă cu ajutorul lui Băsescu numără milioane. Cine ştie în ce monedă...

EPILOG POLITIC Ieri am asistat cu toţii la o cavalcadă politică. În primă fază, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că proiectul RMGC ar trebui retras. Imediat după asta, premierul Victor Ponta a recomandat ca proiectul să fie „trântit” la vot în Parlament, aceasta fiind cea mai rapidă cale de soluţionare a problemei, cu despăgubiri financiare minime pentru firma canadiană, nu înainte de a aminti că principalul promotor al proiectului este Băsescu, cel care nu de mult încerca să insinueze că Ponta ar fi luat şpăgi pentru a trimite proiectul legislativ privind exploatarea în Parlament. Cât vom plăti rămâne de văzut, pentru că despăgubirile pe care le va pretinde RMGC nu au fost încă anunţate. De cealaltă parte, Băsescu a refuzat să răspundă oricărei întrebări legate de Roşia Montană. Prietenii ştiu de ce. Probabil...



12