Roşia Montană, un proiect-proiectil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În timp ce şeful statului se antepronunţă

Roşia Montană, un proiect-proiectil

Politică 17 Septembrie 2013 / 00:00 376 accesări

COMISIE SPECIALĂ Proiectul de la Roşia Montană a devenit peste noapte un soi de „cui al lui Pepelea” pentru unii politicieni, un declanşator de tensiuni sociale şi un zgândăritor de orgolii politice. Subiectul Roşia Montană este unul vast, delicat, iar discuţiile pe marginea lui nu se vor termina azi-mâine. Până una-alta, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor avea astăzi o şedinţă comună în care urmează să fie constituită o comisie specială pentru analizarea proiectului de la Roşia Montană. Comisia urmează să aibă în jur de 20 de membri din toate grupurile parlamentare, în funcţie de algoritmul politic. USL a decis să înfiinţeze comisia parlamentară specială pentru acest proiect deoarece, aşa cum spunea premierul Victor Ponta, „nu poţi să dai un vot pe un criteriu politic la ceva ce ţine de un proiect foarte, foarte, foarte tehnic“.

ŞICANE POLITICE Între timp, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a ţinut să salute gestul premierului Ponta, care „a făcut bine că s-a dus la Roşia Montană“ şi i-a scos pe mineri din subteran. Liberalul a recunoscut că el nu sprijină proiectul şi nu s-ar duce la Roşia pentru că, atunci, minerii ar reintra în subteran şi aceasta nu este o soluţie bună. În ceea ce priveşte ultimele declaraţii ale şefului statului pe marginea proiectului, Antonescu a precizat că asupra riscurilor de neconstituţionalitate în cazul proiectului va exista o discuţie în Parlament, dar, spre deosebire de Traian Băsescu, el nu poate preciza ce va hotărî Curtea Constituţională. În ton cu Băsescu, şi pedelistul Radu Carp a susţinut că proiectul Roşia Montană încalcă 13 articole din Constituţie. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consideră că, dacă şeful statului are o opinie vizavi de proiect, trebuie „să vină la comisia de specialitate şi s-o spună şi, bineînţeles, comisia o va asculta“. Zgonea spune că important acum este ca politicienii să găsească soluţii pentru ca această lege să fie constituţională. Şi premierul Victor Ponta este de părere că Băsescu „încearcă să bage beţe în roate la un proiect pe care l-a susţinut foarte mulţi ani“. Mai mult, el îi atrage atenţia şefului statului că „numai Curtea Constituţională poate decide ce este constituţional sau neconstituţional“. Premierul a menţionat că Băsescu a promulgat „cu mânuţa lui“ legi privind Petrom, Rompetrol şi chiar Bechtel „şi, recent, Curtea Constituţională a spus în cazul Rompetrol că e constituţional”.

PĂCĂLELI ELECTORALE Între timp, preşedintele pare şi el măcinat, însă de lipsa de capital electoral. Dacă, în timpul guvernării PDL, proiectul Roşia a lâncezit prin sertare, acum, pe nepusă masă, preşedintele se foloseşte de el pentru a-şi şicana adversarii politici. Aseară, la oră de vârf, vizibil deranjat că Parlamentul încearcă să adopte o lege privind exploatarea de la Roşia Montană, şeful statului a vorbit despre neconstituţionalitatea actului normativ (antepronunţându-se din nou!), despre necesitatea retragerii proiectului din Parlament, despre necesitatea ca Ponta să renunţe la „şmecherie“, despre ministrul pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, cel „profund incompetent”, şi despre o aşa-zisă laşitate a premierului, care nu a făcut încă public proiectul. Despre impotenţa PDL de a face asta cât timp a fost la guvernare nu a zis nici pâs. În replică, după aceste declaraţii, premierul a spus că, în opinia sa, preşedintele este „duşmanul românilor“, care l-au demis în 2012.



12