Roşiile româneşti, pe cale de dispariţie?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Roşiile româneşti, pe cale de dispariţie?

Eveniment 26 August 2013 / 00:00 494 accesări

În timp ce serele dau faliment, pieţele româneşti sunt pline de legume din import. Consumarea legumelor mai arătoase din import în detrimentul celor autohtone nu va duce, spun specialiştii, decât la dispariţia produselor româneşti. Valeriu Steriu, doctor în economie agricolă, fost secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, acum şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea Agriculturii, a spus, la un post naţional de televiziune, că importatorul este cel care face legea. „Roşiile româneşti sunt cele mai bune, dar ţin o săptămână sau două, importatorul are nevoie de roşii care să reziste două-trei luni. Importatorul face legea. Soluţiile sunt puţine, mai degrabă sunt la nivelul consumatorului, care va trebui să înţeleagă că trebuie să plătească mai mult pentru aceste produse”, a declarat Valeriu Steriu. El a precizat că a existat un proiect de încurajare a producătorilor, însă nu s-a materializat. „Am propus ca marile supermarketuri să fie închise duminica, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa. Proiectul a fost respins, deşi am avut multe mesaje pozitive. A fost o reacţie violentă din partea reprezentanţilor supermarketurilor”, a spus Steriu. Un alt factor care va duce, pe viitor, la dispariţia roşiei româneşti de pe piaţă este şi intenţia UE de a interzice vânzarea de soiuri tradiţionale necertificate. Dacă această măsură se va transpune în practică, seminţele tradiţionale ar putea dispărea de pe piaţă, întrucât certificările sunt prea scumpe pentru gospodăriile româneşti.

Taguri articol


12