Rromii continuă să fie discriminaţi în Europa, inclusiv în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rromii continuă să fie discriminaţi în Europa, inclusiv în România

Monden 16 Septembrie 2009 / 00:00 635 accesări

Sentimentele împotriva rromilor continuă sã fie puternice în Europa, inclusiv în România, afirmă Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, potrivit textului discursului inaugural pregătit pentru sesiunea Consiliului ONU al Drepturilor Omului. ”În pofida eforturilor depuse de statele membre, de organizaţiile internaţionale şi regionale, sentimentele împotriva romilor continuă să fie puternice în Europa”, afirmă Navi Pillay. ”Spre exemplu, am primit informaţii credibile despre o serie de atacuri împotriva rromilor în Ungaria. Abuzuri comise de poliţie împotriva rromilor au fost semnalate în Slovacia şi nu numai. În Italia există sesizări referitoare la discriminare şi tratamente degradante aplicate etnicilor rromi. În Bulgaria, mulţi rromi au acces limitat la sistemul de sănătate, din cauza faptului că nu deţin documente de identitate şi asigurări de sănătate. Probleme în materie de educaţia copiilor rromi au fost înregistrate şi în Cehia”, subliniază Înaltul comisar ONU. ”În ceea ce priveşte accesul la locuinţe, s-au înregistrat cazuri de discriminare şi evacuări forţate împotriva etnicilor rromi, sinti şi a nomazilor în numeroase ţări, inclusiv în Finlanda, Franţa, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Slovenia, Suedia şi Marea Britanie”, precizează Navi Pillay, recomandînd eforturi suplimentare pentru evitarea cazurilor de discriminare.

Rromii sînt principalele victime ale actelor de violenţă rasistă în Cehia, subliniază Comisia Europeană contra Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), o agenţie a Consiliului Europei, într-un raport publicat marţi. ”Victimele majorităţii actelor rasiste de violenţă, printre care un omor în 2007, ar fi în principal rromi”, afirmă ECRI, potrivit căreia cazuri de violenţe ale poliţiştilor împotriva minorităţilor, în special a romilor, continuă să fie semnalate. La nivel global, subliniază ECRI, numărul actelor de violenţă inspirate de ură a scăzut în ultimii ani în Cehia. Totodată, un raport al Consiliului Europei privind rasismul în Elveţia a criticat deschis discursul xenofob al partidului Uniunea Democratică de Centru (UCD), subliniind, în acelaşi timp, progresele realizate în acest sens de Confederaţie, pe parcursul a cinci ani. Agenţia Consiliului Europei atribuie unei campanii xenofobe a UDC respingerea unui proiect de lege pentru dobîndirea naţionalităţii de către imigranţii de a doua sau a treia generaţie în septembrie 2004. Experţii comisiei au fost informaţi în legătură cu comportamente abuzive ale poliţiştilor elveţieni şi acuzaţii privind excese verbale şi folosirea excesivă a forţei, în timpul intervenţiei în centre pentru solicitanţi de azil sau în timpul expulzării persoanelor ce nu aveau cetăţenie elveţiană. Potrivit raportului, o persoană care vrea să depună plîngere împotriva poliţiei face deseori obiectul unei contrareclamaţii imediate, cu singurul scop de a o descuraja în demersul său. Nomazii, ienişi şi sinti, continuă să sufere din cauza stereotipurilor rasiste şi a discriminării în obţinerea accesului la calificare şi locuri de muncă, în dobîndirea de locuinţe, bunuri şi servicii.

Poliţia din cantonul elveţian Vaud a avertizat cetăţenii să dea dovadă de prudenţă în legătură cu iniţiative ale unor români de etnie rromă care pretind în mod fals că adună fonduri pentru persoane cu dizabilităţi. Poliţia regională a depistat mai multe cazuri de tineri de origine română care pretind că sînt surdo-muţi, procedînd la colectări de fonduri, în mod neautorizat, în locuri publice. Autorităţile au sfătuit cetăţenii să nu dea curs acestor solicitări. De altfel, poliţia a atras atenţia în legătură cu multiplicarea cazurilor de colectare de fonduri în numele unor pretinse organizaţii de caritate. Numeroşi minori au fost surprinşi pretinzînd că sînt surdo-muţi şi cerîndu-le trecătorilor bani în numele unor fundaţii pentru persoane cu dizabilităţi şi chiar în numele UNICEF. Potrivit autorităţilor elveţiene, iniţiatorii acţiunilor de acest fel sînt în principal cetăţeni români care locuiesc în taberele de romi din regiunea Annemasse. Aceşti români se află în legatitate pe teritoriul Elveţiei, dar astfel de activităţi sînt ilegale, atrage atenţia poliţia.



12