TABĂRA DE RROMI „Hai, mânca-ţ-aş, strânge repede ferul şi ălilalţi, să ne uşchim de-aci, că iar a venit ăştia să ne salte!”, îşi spuneau ieri dimineaţă rromii campaţi pe terenul din spatele Şcolii nr. 36 din Constanţa, când s-au prins că urmează să dea piept cu poliţiştii locali. Aceştia - care îşi fac veacul prin zonă şi care profită de acel teren viran pentru a depozita deşeurile pe care le adună din tomberoane - nu sunt la prima întâlnire cu poliţiştii locali sau cu angajaţii Polaris. Ieri dimineaţă, în zonă era o adevărată comunitate de ţigani, aproximativ 50 de persoane care trăiau sub cerul liber şi înconjurate de munţi de gunoaie. Cei mai mulţi se retrăseseră la umbră, sprijiniţi de gardul grădiniţei din apropiere. Când au văzut maşinile de la Polaris, rromii au înţeles mesajul (de obicei autospecialele sunt avangarda poliţiştilor la acţiunile de ecologizare a taberelor ad-hoc de rromi) şi s-au apucat să-şi strângă calabalâcul, în primul rând fierul vechi. Au sortat gunoaiele răbdători, pentru a le căra, cel mai probabil, într-o nouă locaţie, pe care bineînţeles să o ocupe la fel de abuziv cum a fost ocupat şi terenul de lângă Şcoala nr.36.
TEREN ÎN LITIGIU În ceea ce priveşte terenul, situaţia este ceva mai complicată. Primăria Constanţa ar fi dorit să amenajeze zona respectivă, însă a fost blocată din cauza unui proces de revendicare a terenului. Locuitorii din zonă au reclamat în mai multe rânduri prezenţa rromilor pe terenul cu pricina şi au solicitat municipalităţii rezolvarea problemelor, cerând chiar împrejmuirea zonei. În urmă cu două luni, în zonă s-a deplasat primarul Constanţei, Radu Mazăre, care le-a explicat locuitorilor faptul că terenul este revendicat şi că primăria nu poate face absolut nimic până când nu se pronunţă instanţa. De altfel, imediat după discuţia cu locatarii, pe terenul respectiv a fost amplasat un panou de informare pe care scrie că terenul este în litigiu.
IGIENIZARE Revenind la acţiunea de ieri, ţiganii s-au mişcat natural, putem spune, pentru că în numai 5 minute au umplut două căruţe cu fier vechi şi au părăsit în grabă zona. Totuşi, pe terenul respectiv au mai rămas aproximativ 30 de rromi, care mai adunau din gunoaiele depozitate. La apariţia reprezentanţilor Poliţiei Locale Constanţa, ţiganii au lăsat bunurile pe care le adunaseră de prin tomberoane, mai cu seamă pe cele dispensabile, şi s-au făcut nevăzuţi printre blocuri. Evadarea a fost posibilă şi pentru că reprezentanţii Poliţiei Naţionale nu au răspuns invitaţiei Primăriei Constanţa de a participa la acţiune. Pentru că toată gaşca a rupt rândurile la vederea uniformelor, angajaţii Polaris au trecut la strângerea gunoaielor. „Am derulat o nouă acţiune de igienizare a zonei. Cred că este a 10-a oară când venim şi gonim rromii care se adună pe acest teren. Locuitorii au sesizat din nou Primăria Constanţa că zona s-a transformat într-un focar de infecţie. De asemenea, locuitorii au reclamat că, în fiecare seară, aici au loc scandaluri, iar oamenilor le este teamă să iasă noaptea din case”, a declarat şeful Serviciului de Protecţie a Mediului din cadrul Primăriei Constanţa, Mugurel Petcu. El a mai precizat că cetăţenii de etnie rromă adunaţi aici sunt din localităţile limitrofe municipiului. „Ei şi-au făcut un obicei din a veni în Constanţa pentru a strânge deşeuri, pe care ulterior să le valorifice. Problema este că cetăţenii rromi care creează astfel de neplăceri „migrează” dintr-un loc în altul. După ce sunt evacuaţi dintr-o locaţie, în scurt timp îi găsim în altă parte. Este într-adevăr o problemă, pentru că aceste tabere sunt adevărate focare de infecţie. Astfel de acţiuni vor continua în perioada următoare, având în vedere că avem înregistrate la Primăria Constanţa şi alte sesizări din alte zone ale oraşului”, a spus Mugurel Petcu.