Deşi mîine se împlinesc exact doi ani de la uciderea cu sînge rece a celor trei membri ai familiei Ion, se poate spune că cercetarea judecătorească din acest dosar se află încă în fază incipientă. Avînd în vedere modul în care s-a desfăşurat pînă în prezent acest proces penal, există temeri justificate, potrivit cărora, pînă la pronunţarea unei hotărîri definitive şi irevocabile, vor mai trece cel puţin încă doi-trei ani. După cum se ştie, Alexandru Ion, soţia acestuia şi fiica lor de numai opt ani au fost ucişi cu sînge rece pe 29 septembrie 2004, primii doi în locuinţa lor din Mangalia, iar copilul într-un autoturism care se îndrepta spre Valu lui Traian. După luni bune de anchetă, în acest caz, au fost reţinuţi albanezul Shyti Blenis şi Ştefan Niculescu, procurorii ajungînd la concluzia că cei doi sunt autorii triplei crime. Procesul se află de mai bine de un an pe rolul Tribunalului Constanţa, dar pînă în prezent a fost fragmentat de numeroase amînări.
Fiecare termen echivalează cu o amînare
Prezente la înfăţişarea de ieri, rudele Lucreţiei Ion au reclamat modul în care se desfăşoară acest proces, afirmînd că sunt puse inutil pe drumuri, de la Cluj la Constanţa şi odată ajunse aici află mereu că judecata se amînă din diverse motive. Părţi civile în acest dosar, mama Victoria Ene, surorile Victoria Pop, Olimpia Sălăgean şi fratele Ion Ene s-au declarat nemulţumiţi de mersul procesului şi au cerut ca judecarea să se facă mai rapid, iar cei vinovaţi de uciderea familiei Ion să fie, într-un final, condamnaţi. Fie ea modificată sau nu, legislaţia actuală permite din nefericire amînarea repetată a discutării fondului, aproape toţi cei implicaţi în derularea acestui dosar recurgînd la "portiţe de scăpare", de parcă singurul lor scop ar fi ca acest proces să nu se încheie niciodată. Deşi există zeci de persoane şi înscrisuri olografe care demonstrează că albanezul ştie la perfecţie limba română, instanţa a decis ca audierea inculpatului să se facă întotdeauna cu ajutorul unui translator. În România există doar trei translatori de limbă albaneză acreditaţi de Ministerul Justiţiei, astfel că în procesul de la Constanţa nu poate apărea decît unul dintre aceştia. Pînă acum, instanţa a amînat de trei ori dezbaterile pe motiv că translatorul Leila Muşat nu a putut fi prezentă, "din motive obiective". Aşa s-a întîmplat şi ieri, cînd noul judecător al cauzei, magistratul Nermin Apzait a constatat lipsa interpretului şi din acest motiv a amînat judecata pe fond, dînd un nou termen pentru 18 octombrie.
"Scîntei" între avocaţi
La termenul de ieri, înainte de a se şti că translatorul lipseşte, preşedintele de şedinţă intenţiona să audieze alţi trei martori din dosar. Citaţi cu mandate de aducere, întrucît se bănuieşte că pot da informaţii preţioase, martorii Denis Răzvan Ciolacu, Adrian Petrescu şi Jurgen Pantechi nu s-au prezentat la proces, ei urmînd a fi audiaţi la termenul din octombrie. Avocatul lui Niculescu, Nicolae Anghel a cerut instanţei să îi audieze clientul, menţionînd că nu este nevoie pentru aceasta de declaraţiile celor trei martori sau de prezenţa translatorului de limbă albaneză. Nu s-a dat curs cererii, judecătorul Nermin Apzait considerînd că lipsa interpretului Lelia Muşat nu permite continuarea judecăţii pe fond. Atît Nicolae Anghel, cît şi avocata Aurica Grigorescu au cerut instanţei judecarea în stare de libertate a celor doi inculpaţi. Din acest motiv, judecătorul a acordat un termen intermediar, pe 2 octombrie, cînd urmează a se pune în discuţie menţinerea mandatelor de arestare preventivă emise pe numele lui Blenis şi Niculescu. După cum se ştie, cei doi acuzaţi au prezentat variante diferite în ceea ce priveşte uciderea familiei Ion, fiecare dînd vina pe celălalt. O atitudine similară este şi cea a avocaţilor lor care s-au contrat ieri, Nicolae Anghel acuzîndu-şi colega de breaslă că încearcă să amîne dezbaterile pe fond. Scînteile au ieşit după ce judecătorul a propus ca noul termen de judecată pe fond să fie 29 septembrie, dată neacceptată de avocatul lui Niculescu. Tot ieri, pe rolul Tribunalului s-a aflat şi un al doilea dosar penal, în acesta Niculescu, Blenis şi alte două persoane fiind acuzate de trafic de persoane. Judecătorul din această cauză, Ciprian Coadă, a acordat termen tot pentru 18 octombrie.