RUJEOLA: alte 26 de cazuri nou confirmate în 6 județe și în București!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

RUJEOLA: alte 26 de cazuri nou confirmate în 6 județe și în București!

Sănătate 03 Decembrie 2018 / 12:12 809 accesări

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data raportate pănă la 30 noiembrie este de 15.519, dintre care 59 de decese, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică.

În perioada 26.11. – 30.11.2018 au fost raportate încă 26 de cazuri nou confirmate în 6 județe și în municipiul București. Astfel, în BIHOR - 18 cazuri, BUZĂU 2 cazuri, TELEORMAN - 2; BUCUREȘTI - un caz, CLUJ - 1; DÂMBOVIȚA 1, SĂLAJ - 1. Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni; confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni.

DESPRE RUJEOLĂ Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată, explică medici ai Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța. Ei spun că rujeola este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, cu complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maxim în lunile de primăvară, respectiv aprilie - mai, minimul fiind înregistrat în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de bolnav, cu forme tipice sau atipice de boală. Transmiterea este aerogenă (prin aer), prin picături de salivă, secreţii nazo-faringiene şi conjunctivale, care rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la două ore după ce persoana contagioasă a părăsit încăperea sau un alt spaţiu închis. Doctorii au explicat că pacientul este contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate. Specialiştii au atras atenţia că boala se poate transmite şi indirect, respectiv prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav. Este adevărat că acest tip de transmitere este mult mai rar.



12