Rujeolă în nouă localităţi din Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie la epidemie!

Rujeolă în nouă localităţi din Constanţa

Eveniment 29 Iunie 2011 / 00:00 751 accesări

Peste 24 de cazuri de rujeolă, la copii cu vârste între 1 şi 10 ani, dar şi la trei adulţi, au fost semnalate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, în nouă localităţi (Valu lui Traian, Băneasa, Basarabi, Cernavodă, Siliştea, Hârşova, Medgidia, Mangalia, Murfatlar). Cele mai multe îmbolnăviri au fost semnalate în comunităţile de romi din Valu lui Traian, Medgidia şi Mangalia, potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Conducerea Direcţiei de Sănătate a trimis în teren echipe de inspectori care să ia măsurile care se impun, mai ales în cazurile celor care nici măcar nu sunt înregistraţi la un medic de familie. „Inspectorii care au plecat în teritoriu au o misiune grea, şi anume să identifice copiii care nu sunt vaccinaţi, pe cei care nu au medic de familie, după care să ia măsurile în consecinţă. Va fi greu pentru că vorbim de comunităţi defavorizate, comunităţi de romi, care nu merg, în general, la medic”, a declarat dr. Dina.

CONFORM ORDONANŢEI DE GUVERN NR.53/2000, MEDICII DE FAMILIE AU OBLIGAŢIA DE A ASIGURA VACCINAREA COPIILOR, POTRIVIT CALENDARULUI NAŢIONAL DE IMUNIZARE

„Am solicitat sprijin din partea primăriilor care au pe teritoriul lor comunităţi defavorizate, în vederea identificării copiilor neînscrişi la medicii de familie, copii rămaşi nevaccinaţi. Depistarea şi convocarea acestora se vor realiza prin intermediul asistenţilor sociali, asistenţilor comunitari, mediatorilor sanitari angajaţi ai primăriilor, precum şi cu sprijinul reprezentanţilor ONG-urilor pe problema comunităţilor defavorizate. Am vorbit deja cu şase reprezentanţi ai ONG-urilor”, mai spune directorul. DSPJ va repartiza vaccin medicilor de familie conform cu catagrafiile întocmite în vederea vaccinării acestora, aşa cum se menţionează în metodologia de supraveghere şi control a rujeolei pentru limitarea apariţiei de cazuri noi de îmbolnăvire. „Solicităm sprijin din partea părinţilor în vederea colaborării cu personalul medical şi medico-social pentru desfăşurarea în bune condiţii a aceste acţiuni de recuperare la vaccinare. Toţi cei care nu au fost imunizaţi să meargă cu cei mici la medic pentru vaccin. Putem vaccina, în prezent, aproape trei mii de copii”, a mai spus directorul.

Rujeola sau pojarul, cum mai este cunoscută, este cea mai frecventă dintre bolile copilăriei. Este o infecţie respiratorie, extrem de contagioasă. Declanşarea bolii determină o erupţie cutanată răspândită pe tot corpul, iar simptomele sunt asemănătoare gripei, inclusiv febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare.

Taguri articol


12