„Runia are toate atuurile să câştige” (III)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu profesorul de balet şi coregraful Oleg Danovski Jr.:

„Runia are toate atuurile să câştige” (III)

Cultură 05 Aprilie 2013 / 00:00 386 accesări

Visul micii balerine Runia Hânză, de a reprezenta Constanţa în Marea Finală a prestigiosului concurs internaţional dedicat tinerelor talente, World Ballet Competition (WBC), din Orlando, Florida, SUA (9-15 iulie), va deveni realitate. Dacă până de curând, talentata dansatoare în vârstă de aproape 11 ani privea cu emoţie, dar şi cu inima strânsă, participarea la competiţia de peste Ocean, începând de ieri, cea mai mare dorinţă a sa prinde tot mai bine contur, fiind aproape de materializare. Ecourile emoţionantului mesaj transmis de mica artistă, prin care îşi exprima tristeţea şi dezamăgirea că ar putea rata participarea la WBC, din motive financiare, au găsit rezonanţă în sufletul susţinătorilor de cultură. Cazul special al Runiei, deja calificată în Marea Finală a competiţiei din SUA, a trezit un interes deosebit, Primăria Municipiului Constanţa angajându-se să o susţină financiar în tot acest demers. După cum menţiona, recent, cotidianul „Telegraf”, participarea la un concurs de nivelul WBC necesită o investiţie materială foarte mare, începând de la taxa de înscriere, cheltuielile de transport, cazarea la hotel pentru 10 zile. La toate acestea se adaugă şi alte costuri suplimentare, cum ar fi taxele de vize, paşapoarte, costume, poante, totul ridicându-se la suma de aprox. 4000 de dolari.

Cel care se ocupă de pregătirea tehnică şi psihologică a Runiei Hânză, pentru concursul din SUA, profesorul de balet şi coregraful Oleg Danovski Jr., ne-a acordat un amplu interviu din care publicăm, astăzi, cea de-a treia parte.

Reporter (R.): Ce viitor credeţi că ar avea în România un copil ca Runia, înzestrat cu talent şi ambiţie, dar fără posibilităţi financiare extraordinare?

Oleg Danovski Jr. (O.D.Jr.): Sincer să vă spun, eu nu o văd aici.

R.: De ce nu?

O.D.Jr.: Din cauza realităţii cotidiene. De obicei, locul acestui gen de copii talentaţi, care au ce „spune”, este acolo unde ar putea să se afirme cu adevărat. Normal, toţi caută mai binele, e un lucru firesc, aşa le doresc şi eu lor. Momentan, noi ne gândim la o carieră internaţională. Desigur, drumul nu ar fi neapărat „la indigo”, dar să ne gândim, de exemplu, la cariera Alinei Cojocaru (n.r. angajată a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden). De ce să fie ea... unica?

R.. Credeţi că şi Runia va avea o asemenea traiectorie artistică?

O.D.Jr.: Sper să aibă măcar una asemănătoare. Adică să încercăm să ajungem la un asemenea nivel. Lucrăm intens şi ştim că este un drum foarte greu, plin de tot felul de spini, de asperităţi, de dificultăţi. Dar noi nu căutăm o concurenţă la persoană, ci la nivel, ceea ce e puţin diferit. Referindu-mă la Alina Cojocaru, am dat un nume ilustrativ, adică de ce nu aşa? E un nume care a reuşit să ajungă recunoscut la nivel internaţional, aşa că poate fi un exemplu de urmat.

R.: Ce momente pregătiţi cu Runia pentru Marea Finală a World Ballet Competition din SUA?

O.D.Jr.: Runia va participa cu trei lucrări, două clasice - „Kitry”, din baletul „Don Quijote” şi variaţia „Odalisque” din baletul „Corsarul”, precum şi un dans în coregrafia mea, care să întregească „panorama” prezenţei sale în concurs şi cu ceva contemporan. Este vorba despre o lucrare care chiar a luat un premiu de coregrafie, la un alt concurs, deci e pe drumul cel bun. Lucrăm intens pe aceste trei „fronturi”. (va urma)

Taguri articol


12