Rusaliile, ziua când frunzele de nuc te apără de rele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții și obiceiuri Apel la credincioși: ”Nu desfrunziți pomii!”

Rusaliile, ziua când frunzele de nuc te apără de rele

Eveniment 30 Mai 2015 / 00:00 14575 accesări

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică, 31 mai, Rusaliile. Biblia spune că Duhul Sfânt s-a pogorât peste Apostolii Domnului, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a merge în lume și pentru a transmite cuvântul lui Dumnezeu. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile după Paşte. Ţăranii ştiu din bătrâni că acum e vremea unor făpturi malefice, stăpâne peste văzduh, numite rusalii. Unii le mai numesc iele sau zâne rele. Rusaliile erau, în mitologia populară, ființe fantastice care umblau pe pământ şi prin aer fără a fi văzute de oameni. După unii, ele rămâneau printre oameni aproape o lună. Rusaliile erau respectate, însă nu erau îndrăgite pentru că, aşa cum spun legendele, aduceau tot felul de boli. Din acest motiv, oamenii căutau mijloace de apărare, precum pelinul şi usturoiul, pentru a le ține la distanță. În tradiţia populară se crede că persoanele care nu ţin sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsiți de aceste ființe fantastice.

RIȘTI SĂ-ȚI PIERZI MINȚILE Se mai spune că, dacă ielele sunt zărite de un muritor sau dacă, din greşeală, cineva calcă pe locul pe care au dansat, paralizează sau schilodește, ba chiar își pierde mințile. Oamenii mai cred că nu este de dorit să fii în noaptea de Rusalii la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munţi sau pe malul întunecat al apelor, deoarece sunt șanse mari de a surprinde dansul ielelor. De boala ielelor se poate scăpa doar prin intrare în hora Căluşarilor, un dans ritual.

AI GRIJĂ UNDE DORMI... Se mai spune că persoanele care dorm în noaptea de Rusalii sub cerul liber sau care se duc la fântână vor cădea sub puterea ielelor. În Duminica Rusaliilor nu este bine să te cerţi cu nimeni, căci sunt mari șanse să fii luat de iele. Se mai spune că de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare. De asemenea, pentru a se feri de rusalii, oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin. Tot de Rusalii avea loc pe vremuri şi o bătaie cu pelin. Fetele şi băieţii care se întâlneau în această zi se snopeau cu pelin, sărbătoarea Rusaliilor fiind numită şi a pelinului.

SIMBOLISTICA FRUNZELOR DE NUC Pentru a apăra gospodăria de invazia spiritelor rele, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obișnuiesc să agațe la porți, la icoane sau la intrările în case ramuri verzi de tei. Ei merg la biserică pentru sfinţirea crengilor de tei, dar și de nuc, care în creștinism simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh. ”Frunza de nuc reprezintă pe de o parte trezirea la viața spirituală, pe de altă parte are și simbolul flăcărilor. Trebuie să avem foarte mare grijă să tratăm și natura cu respect, așa că aceste frunze trebuie să le primim ca pe un simbol, nu trebuie să ne înghesium pentru a le obține, să transformăm sărbătoarea într-un eveniment de care creștinismul și Duhul Sfânt fug. Aviz credincioșilor, să nu treacă la desfrunzit pomii în cantități impresionante!”, a precizat preotul-paroh al Bisericii ”Sf. Îngeri” (Capela Militară) din Constanța, Eugen Tănăsescu. La sate, ramurile de tei sfinţite sunt păstrate pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor.



Ştiri recomandate

12