Rusia a blocat o declaraţie a Consiliului de Securitate cu privire la Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia a blocat o declaraţie a Consiliului de Securitate cu privire la Siria

Externe 03 Iunie 2013 / 00:00 357 accesări

Rusia a blocat, sâmbătă, o declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU care avertiza cu privire la sângerosul asediu al armatei siriene, sprijinită de gherilele Hezbollahului, asupra localităţii Al-Qusayr. Marea Britanie, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate, a propus un proiect de declaraţie în care se exprimă preocuparea serioasă cu privire la situaţia de la Al-Qusayr şi la populaţia civilă afectată de luptele în defăşurare. Dar Rusia şi-a exercitat dreptul de veto, argumentând, potrivit unui diplomat a cărui identitate nu a fost precizată, că este inoportun să se facă o astfel de referire, în condiţiile în care Consiliul de Securitate nu a reacţionat nici atunci când oraşul Al-Qusayr a fost cucerit de opoziţie. Proiectul de declaraţie respins mai cerea celor două părţi implicate în conflict să facă tot posibilul pentru a evita victimele în rândul civililor şi Guvernul sirian să-şi îndeplinească obligaţia de a proteja civilii. De asemenea, se solicita autorităţilor siriene să permită imediat un acces deplin şi neîngrădit organizaţiilor umanitare, inclusiv agenţiilor ONU, pentru a ajuta civilii blocaţi la Al-Qusayr. Până în prezent, Rusia şi China au blocat toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU îndreptate împotriva preşedintelui Bashar al-Assad şi care ar fi deschis calea instituirii de sancţiuni şi a recurgerii la forţă. Asaltul armatei siriene asupra oraşului Al-Qusayr a început pe data de 19 mai. Acesta este un punct strategic, întrucât face legătura între capitala Damasc şi ţărmul Mediteranei.

Posibilităţile de soluţionare a crizei din Siria au reprezentat subiectul unei convorbiri telefonice purtate sâmbătă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov şi secretarul de Stat american, John Kerry, potrivit unui comunicat difuzat ieri pe site-ul Ministerului rus de Externe. Serghei Lavrov a anunţat, la începutul lunii mai, după o întrevedere la Moscova cu John Kerry, că ţările lor au decis să organizeze o conferinţă internaţională pentru găsirea unei soluţii prin dialog politic la criza din Siria, unde peste 80.000 de persoane au murit de la declanşarea conflictului între forţele guvernamentale siriene şi rebeli, în martie 2011. Conferinţa ar urma să fie o continuare a reuniunii internaţionale ce a avut loc vara trecută la Geneva şi care a elaborat o foaie de parcurs pentru Siria. Conform unor surse diplomatice, conferinţa ar putea avea loc la mijlocul lunii iunie, dar până în prezent, nici Rusia, nici SUA nu au avansat o dată exactă.

RACHETE SIRIENE ÎN LIBAN Patru rachete trase din Siria au căzut sâmbătă în estul Libanului vecin, fără să provoace victime. Rachetele au ajuns în sectorul dintre Saraain Al-Fawqa şi Saraain Al-Tahta, în apropiere de aeroportul Rayaq, în regiunea Bekaa. Pe teritoriul libanez cad periodic rachete trase din Siria, ce vizează fie zone sunnite, o comunitate care îi susţine în majoritate pe rebelii sirieni, fie fief-urile mişcării şiite Hezbollah, aliat al regimului preşedintelui sirian. Săptămâna trecută, o femeie a fost ucisă când trei obuze de mortieră trase dinspre Siria au căzut în apropiere de oraşul Hermel, bastion al Hezbollahului. Libanul afişează oficial o poziţie de neutralitate privind conflictul din ţara vecină, dar el este profund divizat pro- şi anti-Assad. Periodic, la Tripoli, marele oraş din nordul ţării, au loc confruntări între partizanii celor două tabere. Mai mult, puternica mişcare şiită libaneză Hezbollah luptă alături de armata siriană, iar sunniţii libanezi, alături de rebeli.



12