Oficialii din R. Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice, urmează să semneze, astăzi, acordurile de asociere cu UE, un lucru ce irită autorităţile de la Moscova, pentru că cei trei foşti sateliţi sovietici urmează să iasă din sfera sa de influenţă. Aşa că Rusia face orice pentru a mai complica situaţia din regiune. Ieri, autorităţile de la Moscova au cerut amânarea următoarei runde de negocieri privind Transnistria, în formatul 5+2, propusă de emisarul special OSCE, Radojko Bogojevic, pentru perioada 17-18 iulie, până la toamnă. ”Rusia nu vede niciun motiv să fie organizate negocieri de dragul negocierilor”, apreciază oficialii ruşi. ”Am revenit la etapa iniţială, în care părţile formulează pretenţii”, este impresia negociatorilor ruşi, care sunt convinşi că, dacă runda din iulie nu conduce la niciun rezultat, acest lucru va discredita negocierile. Nu în ultimul rând, Rusia a ameninţat că va adopta ”măsuri de protecţie” în cazul în care acordurile de asociere semnate de cele trei ţări din Europa de Est vor dăuna economiei ruse.
R. Moldova pare următoarea victimă, în contextul renaşterii sentimentelor de apartenenţă la Rusia a separatiştilor. Negocierile privind Transnistria în formatul 5+2 au fost întrerupte la sfârşitul anului 2006. Reprezentanţii de la Chişinău şi Tiraspol au reluat dialogul cu asistenţa Rusiei, doi ani mai târziu, la nivel de reprezentanţi politici. În martie 2009, negocierile au fost reluate în urma unei întâlniri trilaterale între preşedinţii Rusiei şi R. Moldova cu liderul regiunii separatiste moldovene Transnistria. În cadrul unor întâlniri la Moscova, Vilnius, anul trecut, şi la Dublin, anul acesta, părţile au fost de acord să reia negocierile. Pe agenda acestor negocieri se află trei seturi de probleme, şi anume socio-economice, umanitare şi privind drepturile omului, probleme de securitate şi ajungerea la un acord cuprinzător, inclusiv la nivel instituţional şi politic.
UE nu are de gând, însă, să permită scindarea R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei, pe teritoriul cărora se află populaţii cu tendinţe separatiste, şi îşi va asuma un angajament solemn, prin semnarea acordurilor comerciale şi politice. UE argumentează că acordurile nu au menirea să submineze relaţiile celor trei ţări cu Rusia. Pacturile nu conţin nicio prevedere care să le împiedice să întreţină relaţii economice şi politice apropiate cu Rusia. Autorităţile de la Moscova nu au, însă, dreptul la un vot de veto pe tema relaţiilor UE cu vecinii săi. Totuşi, negocieri trilaterale la nivel de miniştri, între UE, Rusia şi Ucraina, au fost schiţate pentru 11 iulie, cu privire la modul în care vor fi implementate acordurile de asociere.