Rusia a efectuat o serie de raiduri aeriene, joi, în sudul Siriei, împotriva rebelilor care luptă contra reţelei teroriste Stat Islamic, printre care şi grupări susţinute de Statele Unite, a declarat un oficial american din cadrul Apărării, avertizând asupra intensificării tensiunilor ruso-americane. Oficialul american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a criticat dur raidurile aeriene ruse din apropierea localităţii Al-Tanf, subliniind că în timpul bombardamentelor, la sol nu se aflau trupe ruse sau siriene. ”Acţiunile Rusiei din ultima vreme ridică mari semne de întrebare în privinţa intenţiilor sale. Vom solicita o explicaţie din partea Rusiei pentru aceste măsuri şi ne vom asigura că aşa ceva nu se va repeta”, a avertizat oficialul american.
Rusia suspectează că SUA utilizează Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, pentru a înlătura regimul Bashar al-Assad, a afirmat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Recent, SUA au cerut Rusiei să evite atacarea poziţiilor Frontului al-Nusra, pentru a nu fi loviţi combatanţi ai opoziţiei moderate din Siria. O coaliţie internaţională coordonată de SUA efectuează raiduri aeriene în Siria, împotriva poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic. Separat, Rusia oferă asistenţă militară administraţiei Bashar al-Assad, lansându-şi campania militară în Siria pe 30 septembrie 2015. Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida.
Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.