Exporturile de petrol către Polonia şi Germania, realizate prin intermediul oleoductului rus Drujba, au fost sistate în timpul nopţii de duminică, motivele fiind necunoscute, au declarat oficiali polonezi. Ministerul Economiei a anunţat că au existat probleme referitoare la importurile de petrol prin oleoductul Drujba. Problemele sînt legate de disputa recentă între Rusia şi Belarus, privind preţul energiei. Kremlinul a anunţat că Rusia a fost notificată, oficial, în privinţa impunerii, de către Belarus, a unei taxe de tranzit, de 45 dolari pe tonă, exporturilor ruse de petrol care traversează teritoriul fostului stat sovietic. Autorităţile ruse au anticipat că livrările de ţiţei către Europa nu vor fi afectate de disputa comercială. Totuşi şi exporturile de petrol realizate de Rusia în Ungaria, prin intermediul aceluiaşi oleoduct Drujba, au consemnat întreruperi minore duminică seară, dar au revenit rapid la starea normală, a anunţat grupul maghiar de petrol şi gaze MOL.
Drujba, care aprovizionează Europa Centrală, este unul din principalel oleoducte, la nivel mondial, în funcţie de capacitate şi de lungime. Rusia este al doilea mare exportator de petrol, la nivel mondial, şi asigură circa 20% din necesarul Germaniei. Oleoductul se împarte în două, pe teritoriul Belarusului, iar ramura nordică, cu o capacitate mai mare, aprovizionează Polonia şi Germania. Partea sudică livrează petrol Cehiei, Ungariei şi Slovaciei.
Alianţa strategică dintre Rusia şi Belarus a fost afectată, recent, de decizia Rusiei de a impune taxe la exporturile petroliere în Belarus, precum şi de dublarea tarifului perceput pentru livrările de gaze naturale şi de sistarea importurilor de zahăr provenit din statul est-sovietic. Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a impus o taxă de tranzit de 45 dolari pe tonă exporturilor ruse de petrol care traversează teritoriul acestui stat.
Preţul petrolului a urcat, luni, la 57 de dolari pe baril, după ce Rusia a întrerupt, în noaptea precedentă, exporturile realizate prin intermediul oleoductului Drujba, ce asigură 20% din necesarul de ţiţei al Germaniei, cea mai mare economie europeană. Cotaţia petrolului de referinţă la bursa americană a crescut cu 66 de cenţi în timpul şedinţei de tranzacţionare, la 56,97 dolari pe baril. Ţiţeiul Brent, de referinţă la bursa londoneză, a crescut cu 79 de cenţi, la 56,43 dolari pe baril.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a prezentat planuri detaliate de reducere a producţiei petroliere în luna februarie, ceea ce a contribuit la creşterea cotaţiilor. Membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au început o serie de discuţii în legătură cu potenţiala implementare a unor noi măsuri de stabilizare a pieţelor petroliere, după ce cotaţia ţiţeiului a pierdut cinci dolari săptămîna trecută. Astfel, Arabia Saudită va reduce producţia cu 158.000 barili pe zi de la 1 februarie. Organizaţia a ajuns la un acord, luna trecută, privind reducerea livrărilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Cea mai recentă măsură de acest tip a fost implementată la 1 noiembrie 2006, cînd organizaţia internaţională a decis să reducă livrările cu 1,2 milioane de barili pe zi.