Rusia a mobilizat din nou efective militare la frontiera cu Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
NATO acuză

Rusia a mobilizat din nou efective militare la frontiera cu Ucraina

Externe 20 Iunie 2014 / 00:00 561 accesări

Rusia a suplimentat din nou efectivele militare la frontiera cu Ucraina, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, într-un comunicat citat de ”Washington Post”. Potrivit Alianţei, Rusia a trimis mii de militari suplimentari la frontiera cu Ucraina. ”Observăm o nouă suplimentare a efectivelor militare ruse la frontierele Ucrainei. Cel puţin câteva mii de militari ruşi au fost mobilizaţi”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO. ”Consider că acesta este un foarte regretabil pas înapoi. Se pare că Rusia menţine deschisă opţiunea unei intervenţii în Ucraina. Comunitatea internaţională va trebui să răspundă în mod ferm dacă Rusia va interveni mai mult în Ucraina”, a avertizat Rasmussen. În urmă cu câteva săptămâni, Rusia începuse retragerea efectivelor militare staţionate la frontiera cu Ucraina, unde, potrivit estimărilor NATO, erau circa 40.000 de militari ruşi. Confruntările militare între insurgenţi pro-ruşi şi serviciile de securitate ucrainene continuă în estul Ucrainei.

SUA, care susţin regimul ucrainean, au salutat, miercuri, anunţul privind încetarea focului în estul Ucrainei făcut de preşedintele Petro Poroşenko, dar au afirmat că aşteaptă răspunsul Rusiei, în vederea detensionării în mod efectiv a crizei ucrainene. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat miercuri că va ordona, în curând, o încetare unilaterală a focului în estul ţării, în cadrul planului său de pace al cărui scop este să pună capăt insurecţiei separatiste pro-ruse. Acest anunţ intervine după ce Kremlinul a anunţat, marţi seara, că preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat cu omologul său ucrainean despre o eventuală încetare a focului, în timp ce doi jurnalişti ruşi au fost ucişi în estul separatist al Ucrainei. În planul său de pace, preşedintele ucrainean i-a cerut, de asemenea, preşedintelui Putin să recunoască oficial noua conducere a ţării, după înlăturarea administraţiei pro-ruse, la sfârşitul lui februarie. Insurecţia pro-rusă s-a soldat cu cel puţin 320 de morţi, începând cu 13 aprilie, când a fost lansată o operaţiune militară ucraineană.

ACORD OFICIAL Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie, în aceeaşi zi cu R. Moldova, a anunţat, ieri, preşedintele Petro Poroşenko. Acordul ar urma să fie semnat cu ocazia reuniunii Consiliului European, programată pe 26-27 iunie, la Bruxelles. Intenţia Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE este la originea crizei dintre Occident şi Moscova, care s-a soldat până acum cu anexarea regiunii Crimeea la Rusia şi cu izbucnirea unui conflict separatist în regiunile estice ucrainene. În momentul învestirii în funcţie, pe 7 iunie, Petro Poroşenko a promis că va semna secţiunea economică a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv acordul complet de liber-schimb. Negocierile pentru semnarea acordului de liber-schimb au început în 2008, când Ucraina a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În acest context, UE ar urma să interzică, începând de săptămâna viitoare, importurile, în special de vin, din Crimeea, pentru a sancţiona alipirea la Rusia a acestei peninsule ucrainene. Decizia ar urma să fie luată în cursul unei reuniuni, luni, la Luxemburg, a miniştrilor europeni de Externe. Măsura este sprijinită de toate cele 28 de state membre UE. În cursul unei reuniuni la mijlocul lui mai, miniştrii europeni au sporit din nou sancţiunile, ca reacţie la criza ucraineană, adăugând alţi 13 oficiali şi două întreprinderi din Crimeea pe lista neagră. În total, UE a impus sancţiuni împotriva a 61 de oficiali ruşi şi ucraineni separatişti, aceştia urmând să nu poată obţine vize în state UE şi să aibă conturile blocate.

VEŞTI BUNE Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa răpiţi în estul Ucrainei sunt în stare bună şi sănătoşi, a anunţat, ieri, organizaţia. OSCE a putut lua legătura cu observatorii sechestraţi de insurgenţi pro-ruşi. ”Facem toate eforturile pentru a relua contactele cu cei care îi deţin pe colegii noştri”, a declarat Natacha Rajakovic, purtătorul de cuvânt al OSCE. Două grupuri de observatori OSCE sunt sechestrate, de la sfârşitul lunii mai, în estul Ucrainei. Contactul cu cele două grupuri, care se află în regiunea Lugansk, a fost stabilit prin intermediul altor observatori OSCE din Ucraina.



12