Rusia a oprit procesul de evacuare a muniţiilor din Transnistria, după ce negocierile vizând problema transnistreană au fost întrerupte din cauza poziţiei oficialilor de la Chişinău în 2003, iar omologii de la Tiraspol au anunţat că vor împiedica evacuarea lor. În cadrul unei dezbateri publice la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, ambasadorul rus la Chişinău Valeri Kuzmin a afirmat că ţara sa a impus în 2007 un moratoriu asupra îndeplinirii obligaţiilor sale în cadrul Tratatului privind limitarea forţelor convenţionale în Europa (CFE), în formă adaptată, dar şi-a îndeplinit toate aşa-numitele angajamente de la Istanbul privind Georgia şi R. Moldova. Valeri Kuzmin a subliniat necesitatea identificării unei soluţii politice paşnice de reglementare a conflictului transnistrean, arătând că acest lucru este posibil prin refacerea atmosferei de încredere şi demararea unui dialog egal între părţile implicate în conflict. Referindu-se la relaţiile actuale dintre Chişinău şi Moscova, ambasadorul rus a apreciat că acestea au avut de suferit din cauza instabilităţii politice din R. Moldova, deşi schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat o creştere de aproximativ 48%, ajungând la 1,3 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2010.
În 2003, un document cunoscut sub numele de Memorandumul Kozak a avut ca scop soluţionarea conflictului transnistrean şi a fost elaborat de autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol cu medierea lui Dmitri Kozak, care ocupa în acea perioadă funcţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse. Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a refuzat, în noiembrie 2003, semnarea memorandumului care prevedea federalizarea R. Moldova.
Pe de altă parte, şeful Misiunii UE la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel, a declarat într-o conferinţă de presă că măsurile radicale nu vor ajuta în cazurile Ernest Vărdănean şi Ilie Cazac. Declaraţia a fost făcută după ce Asociaţia Promo-Lex a adresat autorităţilor de la Chişinău o scrisoare, prin care solicită intentarea unor procese penale autorităţilor din regiunea transnistreană. Dirk Schuebel a declarat că negocierile informale se desfăşoară cu succes, iar în ceea ce priveşte posibilitatea reluării întâlnirilor oficiale în formatul 5+2, oficialii de la Chişinău trebuie să aibă răbdare. Şeful Misiunii UE la Chişinău a mai spus că, pentru acest an, UE are un pachet amplu de măsuri pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Fiecare din aceste pachete va avea un buget de 12 milioane de euro. Runda următoare de discuţii informale în formatul 5+2 va avea loc în aprilie, la Viena.
La rândul său, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valerii Kuzmin, consideră că eliberarea jurnalistului Ernest Vărdănean ar fi nocivă pentru reglementarea conflictului transnistrean. Ambasadorul rus a sugerat că primeşte frecvent plângeri despre încălcarea drepturilor omului şi în dreapta Nistrului. În decembrie 2010, o instanţă transnistreană l-a condamnat pe Ernest Vărdănean la 15 ani de detenţie pe baza acuzaţiilor de înaltă trădare şi spionaj în favoarea autorităţilor de la Chişinău.