Forţele de rachete strategice ruse au testat, sâmbătă dimineaţă, o rachetă balistică intercontinentală de tip Topol-M, la o bază de lansare situată în nord-vestul Rusiei, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Racheta balistică intercontinentală RT-2PM2, de tip Topol-M, a fost lansată la 1 noiembrie, la ora 9.20, de pe cosmodromul Pleseţk, a informat ministerul. Lansarea a avut loc pentru a testa caracteristicile tehnice ale rachetei Topol-M. Conform comunicatului, racheta a prezentat capacităţi de înaltă precizie, lovind ţinta stabilită în cadrul testului, situată la o bază din peninsula rusă Kamceatka. Ministerul Apărării a anunţat anterior că rachetele balistice de tip Topol-M şi RS-24 vor constitui principalele elemente ale componentei terestre a forţelor nucleare ruse şi vor reprezenta 80% din arsenalul forţelor de rachete strategice până în 2016.
În acest context... balistic, președintele rus, Vladimir Putin, a lansat noi acuzații la adresa NATO. ”Alianţa Nord-Atlantică încearcă să distrugă echilibrul strategic din lume, dar Rusia nu va intra într-o confruntare care îi este impusă de comunitatea internaţională”, a declarat Putin, în cadrul unei întrevederi cu ofiţeri superiori ruşi, la Kremlin. ”Principalele puteri mondiale îşi dezvoltă şi îşi perfecţionează arsenalele. În cadrul summitului NATO din septembrie, liderii Alianţei au declarat deschis că îşi vor consolida capacităţile militare. În loc să găsească o soluţie colectivă şi civilizată la problemele internaţionale, utilizează din ce în ce mai des presiunile militare, economice şi informaţionale”, a declarat preşedintele rus. ”Rusia nu va intra într-o confruntare care îi este impusă cu insistenţă. Suntem deschişi unui dialog bazat pe egalitate şi respect privind toate subiectele globale şi regionale”, a adăugat Putin.
În condiţiile situaţiei internaţionale tensionate, preşedintele rus a cerut îmbunătăţirea forţelor armate ale ţării. ”Lumea secolului XXI nu a devenit mai stabilă sau mai sigură. Vechile ameninţări nu au dispărut, iar în unele regiuni, situaţia s-a agravat. Astfel, un focar serios de tensiuni se află în continuare la graniţele noastre, în sud-estul Ucrainei. Doctrina noastră militară este defensivă. Principalul său obiectiv îl reprezintă asigurarea suveranităţii ţării, pacea şi liniştea cetăţenilor noştri”, a mai spus Putin, adăugând că ”este necesară implementarea tuturor planurilor pentru îmbunătăţirea forţelor armate şi a altor agenţii responsabile cu securitatea naţională”.