Armata rusă a lansat în acest sfîrşit de săptămînă trei rachete balistice intercontinentale, dintre care două de pe submarine care desfăşoară misiuni de patrulare în largul coastelor ruse. O rachetă a fost lansată de pe un submarin din Marea Ohoţk, situată la nord de Japonia, iar alta de pe un submarin aflat în Marea Barents, la est de Norvegia. Cea de-a treia a fost lansată dintr-o zonă secretă din Plesţk în nord-vestul Rusiei. Submarinul nuclear rus Tula a lansat sîmbătă o rachetă balistică Sineva, în cadrul exerciţiilor tactice Dvina ale Flotei Nordului, în Marea Barents. “Ţinta noastră se afla în zona ecuatorială a Oceanului Pacific şi nu în poligonul Kura din Kamceatka, o premieră în istoria Marinei militare ruse”, a precizat un reprezentant al Ministerului rus al Apărării înainte de a declara că racheta a fost lansată de la bordul unui submarin. Rusia a ţinut să sublinieze că a adoptat toate măsurile de securitate şi a respectat toate normele, întrucît în anumite sectoare din Oceanul Pacific sînt interzise survolarea şi navigaţia în perioada exerciţiilor.
Preşedintele Medvedev, comandantul suprem al Armatei ruse, a urmărit desfăşurarea acestor manevre în cadrul exerciţiilor demarate de Statul Major prin programul Stabilitate 2008, lansat în luna septembrie. Peste 5.000 de persoane, între care o mie de militari aflaţi la bordul crucişătorului Amiralul Kuzneţov, dar şi opt vase de suprafaţă, cinci submarine, 11 avioane ale Flotei Nordului de tip Tupolev-142, Iliuşin-38, avioane Su-33 şi Su-25 ale crucişătorului Amiralul Kuzneţov şi elicoptere Ka-27 şi Mi-8 au efectuat exerciţii în Marea Barents.
În paralel, mai multe nave de război ruse, care se îndreaptă spre Venezuela unde vor participa la exerciţii comune în luna noiembrie, fac de sîmbătă o escală de trei zile în Libia. Printre navele ruseşti se află crucişătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare şi distrugătorul Amiralul Ceabanenko alături de vapoare de escortă. Totodată, nava de patrulare Intrepid, care a plecat din Rusia în urmă cu două săptămîni cu destinaţia Somalia, pentru a se alătura luptei împotriva piraţilor în acestă regiune, face parte dintre navele sosite sîmbătă în capitala libiană. Escala de realimentare în Libia se va încheia azi. Navele vor relua apoi exerciţiile militare în Marea Mediterană, după care se vor îndrepta către Venezuela. Desfăşurarea exerciţiilor militare comune a fost anunţată de autorităţile de la Moscova şi Caracas luna trecută, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia şi SUA şi pe fondul nemulţumirii ruse faţă de prezenţa vaselor de război americane în Marea Neagră, în apropierea apelor sale continentale, în cadrul conflictului georgian. De altfel, forţele ruse au anunţat că nu se vor retrage din districtul Ahalgori, aşa cum cer autorităţile de la Tbilisi. Districtul Ahalgori, situat la nord-vest de Tbilisi, a fost parte a Osetiei de Sud în timpul Uniunii Sovietice. Zona s-a aflat sub administraţie georgiană pînă în momentul declanşării conflictului din august, în timp ce Osetia de Sud era independentă de facto încă din anii \'90.