Rusia acuză Georgia că ajută al-Qaida să trimită terorişti în Cecenia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia acuză Georgia că ajută al-Qaida să trimită terorişti în Cecenia

Externe 14 Octombrie 2009 / 00:00 384 accesări

”Serviciile secrete georgiene ajută reţeaua al-Qaida să antreneze şi să trimită terorişti pe teritoriul Ceceniei”, acuză directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, Aleksandr Bortnikov. ”Înregistrări audio confiscate de la combatanţi demonstreză că aceştia, în colaborare cu emisari al-Qaida, au stabilit legături cu reprezentanţii serviciilor secrete georgiene care au participat la pregătirea şi transferul teroriştilor în Cecenia”, a declarat Bortnikov în cadrul unei reuniuni a Comitetului Naţional împotriva Terorismului. ”Serviciile secrete georgiene încearcă în mod constant să transfere arme, explozibili şi mijloace financiare pentru a comite acte teroriste asupra oleoductelor şi gazoductelor din Daghestan, o altă republică rusă din Caucaz”, explică oficialul rus. Începînd din ianuarie, FSB a dejucat 45 de atentate teroriste şi a pus capăt activităţii a 178 de rebeli în Caucazul rus, potrivit unui oficial.

Preşedintele Consiliului de Securitate Naţională din Georgia, Eka Tkeşelaşvili, a respins ferm aceste acuzaţii, apreciind că Moscova încearcă astfel să găsească un pretext pentru a lansa acţiuni militare împotriva Tbilisi, în contextul în care relaţiile ruso-georgiene rămîn tensionate după războiul din august 2008. ”Bineînţeles că este vorba din nou despre o declaraţie şocantă de propagandă. Dacă Rusia va lua măsuri ofensive împotriva Georgiei, atunci va folosi acest tip de pretexte. Comunitatea internaţională va trebui să urmărească atent aceste acuzaţii şi să declare că sînt inacceptabile”, a adăugat ea. În trecut, Moscova a acuzat în mod frecvent Tbilisi că ar tolera prezenţa separatiştilor ceceni în regiunea georgiană Pankissi, în apropierea frontierei cu Cecenia, în condiţiile în care Caucazul rusesc este afectat de violenţe cotidiene. La rîndul ei, Georgia acuză Rusia că îi sprijină pe separatiştii georgieni din Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni cărora Moscova le-a recunoscut independenţa, anul trecut.

Al-Qaida se confruntă cu o criză de fonduri

Al-Qaida traversează cea mai profundă criză financiară din ultimii ani, în timp ce finanţarea talibanilor este înfloritoare, conform unui oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei SUA, citat de BBC News Online. Subsecretarul american al Trezoreriei pentru problema finanţării terorismului, David Cohen, a declarat că al-Qaida a lansat, deja, o serie de apeluri în vederea finanţării, în acest an. Însă, influenţa acestei reţele teroriste, afectată de eforturile SUA de a-i opri finanţarea, scade, a precizat acesta. Concomitent, talibanii şi-au revenit financiar, susţinuţi de dezvoltarea puternică a comerţului cu droguri din Afganistan. Liderii al-Qaida au avertizat, deja, că lipsa fondurilor afectează eforturile de recrutare şi antrenare ale organizaţiei teroriste, conform lui Cohen. Dar el a adăugat că, ”avînd în vedere că organizaţia teroristă are numeroşi donatori pregătiţi, doritori şi capabili să contribuie, situaţia ar putea fi rapid schimbată”.

Oficialul a declarat că talibanii se află într-o situaţie financiară mai bună, în pofida eforturilor de a controla alimentarea lor cu bani. Emisarul special al administraţiei americane în Afganistan, Richard Holbrooke, a declarat că talibanii primesc majoritatea fondurilor de la donatori privaţi din Golful Persic. Numeroasele surse de finanţare ale talibanilor fac şi mai dificilă interceptarea şi stoparea circulaţiei banilor, a spus Cohen. El a estimat, de asemenea, că există tendinţa ca organizaţiile militanţilor să recurgă la activităţi infracţionale pentru a se autofinanţa. Mişcarea şiită libaneză Hezbollah ar fi implicată în crearea şi vînzarea de copii ilegale de muzică şi software, dar şi în traficul cu ţigări, a declarat el.

Taguri articol


12