Rusia, acuzată de dinamitarea conflictului transnistrean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia, acuzată de dinamitarea conflictului transnistrean

Externe 09 August 2010 / 00:00 357 accesări

Fostul deţinut politic la Tiraspol şi parlamentar în România, Ilie Ilaşcu, a acuzat Rusia că subminează eforturile de soluţionare a conflictului transnistrean prin susţinere economică, diplomatică, militară şi informaţională a cvasiautorităţilor de la Tiraspol, relatează postul Europa Liberă în pagina electronică. Ilie Ilaşcu a lansat aceste acuzaţii într-o scrisoare adresată ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, publicată integral de cotidianul moldovean „Ziarul de Gardă”, în ediţia electronică. Acesta răspunde astfel unui comentariu postat pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, în care oficialii de la Moscova îşi exprimau îngrijorarea faţă de evoluţiile politice de la Chişinău, susţinând că, prin gesturi ca decorarea lui Ilaşcu, preşedintele interimar moldovean, Mihail Ghimpu, pune în pericol soluţionarea conflictului din Transnistria. Până în prezent, autorităţile de la Chişinău nu au răspuns afirmaţiilor diplomaţiei ruse.

Unica soluţie la conflictul din Transnistria, în opinia fostului deţinut politic şi parlamentar român, ar fi plecarea de urgenţă a tuturor unităţilor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova, conform înţelegerilor internaţionale. Ilie Ilaşcu a mai afirmat că, în raioanele din estul ţării, în 1992 nu s-a purtat un război fratricid, cum afirmă Ministerul rus al Afacerilor Externe, ci „un război de agresiune din partea Rusiei asupra tânărului stat moldovean, cu scopul de a-l dezmembra şi menţine în sfera de influenţă a Moscovei, dar şi pentru a-i utiliza teritoriul cu o poziţie geostrategică împotriva statelor europene şi NATO”.

Ilie Ilaşcu, Petru Godiac, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa s-au numărat, în perioada 1990-1992, printre membrii rezistenţei româneşti a filialei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova. Aceştia se opuneau separării Transnistriei de R. Moldova, considerându-se români. Cu puţin înainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au primit câte 15 ani de închisoare. În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie. În 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco, la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, CEDO a condamnat R.Moldova şi Rusia şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului. Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc au fost eliberaţi în iunie 2007.

Taguri articol


12