Rusia ameninţă Europa cu măsuri de retorsiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia ameninţă Europa cu măsuri de retorsiune

Externe 15 Octombrie 2011 / 00:00 389 accesări

Cooperarea dintre Europa şi Rusia întâmpină probleme, din cauza noilor reglementări în domeniul energiei propuse de Comisia Europeană, iar Moscova va fi nevoită să ia măsuri de retorsiune, a ameninţat, vineri, preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Al treilea pachet de propuneri legislative în domeniul pieţei europene de gaz şi electricitate vizează preţuri mai corecte, energie mai curată, securitatea aprovizionărilor, dar şi posibilitatea dată consumatorului de a alege între furnizori. Pachetul a fost adoptat la 19 septembrie 2007 şi trebuia pus în practică până în martie anul acesta. Totuşi, nu toate statele UE au respectat termenul-limită. UE urmăreşte să separe producţia şi furnizarea de energie de reţelele de transport ale acesteia, să faciliteze comerţul transfrontalier cu energie, să existe autorităţi naţionale de reglementare mai eficiente şi să promoveze colaborarea şi investiţiile transfrontaliere, o mai mare transparenţă a operaţiunilor şi furnizorilor şi să sporească solidaritatea între membrii UE. Astfel, potrivit noii legislaţii, o companie care vinde gaz nu poate deţine şi reţeaua de transport. Aceste politici afectează cu precădere activităţile companiilor integrate pe verticală, cum este gigantul rus Gazprom, care deţine monopolul furnizării şi transportului de gaze.

Europa, care depinde de gazul rusesc în proporţie de aproape 25%, a avut deja de suferit în două rânduri, în plină iarnă, de pe urma conflictului dintre furnizorul rus de gaze şi Ucraina, al cărei teritoriu este traversat de reţeaua prin care se asigură tranzitul gazelor ruse către Europa. Gazprom doreşte să preia controlul asupra acestei reţele în schimbul unui preţ mai bun la gaze pentru Ucraina. Medvedev a declarat vineri că el şi colegii lui au întrebat în mod repetat UE despre consecinţele implementării directe a reglementărilor din al treilea pachet energetic. Medvedev i-a cerut ministrului Energiei, Serghei Şmatko şi şefului Gazprom, Aleksei Miller, să-i prezinte propuneri în ceea ce priveşte modalitatea în care Rusia ar trebui să-şi construiască relaţiile cu UE, în contextul celui de-al III-lea Pachet Energetic. Şeful statului a ridicat această problemă în timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate, întrucât separarea vânzărilor de transportul gazelor contrazice interesele Gazpromului.

Statele UE riscă să fie aduse în faţa justiţiei europene, dacă nu îşi armonizează legislaţia naţională cu cea comunitară. România are deja declanşată, din mai, o procedură de infringement (încălcare a tratatelor), din cauza unui acord cu Rusia în domeniul aviaţiei.

Taguri articol


12