Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri că, în cazul în care interesele ţării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, când a trimis tancuri în această ţară din Caucaz. ”Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune Russia Today (RT). În 2008, un război-fulger a opus Rusia şi Georgia, la finalul căruia Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste pro-ruse din această ţară mică din Caucaz, Osetia de Sud şi Abhazia. Lavrov a făcut aceste declaraţii după ce autorităţile de la Kiev au anunţat reluarea ”operaţiunii antiteroriste” vizând separatiştii din estul Ucrainei, după doar câteva ore de la plecarea vicepreşedintelui american, Joe Biden, de la Kiev, unde a efectuat o vizită oficială. De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a apreciat că ”deciziile puterii ucrainene sunt conduse de SUA”. ”Este foarte clar că au ales momentul vizitei vicepreşedintelui american pentru a anunţa reluarea operaţiunii, pentru că operaţiunea a fost declanşată imediat după vizita la Kiev a directorului CIA, John Brennan. Nu am niciun motiv să nu cred că americanii conduc acest spectacol în modul cel mai direct”, a adăugat el.
ÎNGRIJORARE LA WASHINGTON Secretarul de Stat american, John Kerry, şi-a exprimat ”profunda îngrijorare în legătură cu lipsa unor măsuri pozitive din partea Rusiei pentru detensionarea situaţiei din Ucraina”. În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Kerry a avertizat că Washingtonul ar putea înăspri sancţiunile împotriva Moscovei dacă partea rusă nu va înregistra progrese în aplicarea acordului de la Geneva, care prevede în special dezarmarea grupărilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate în oraşele ucrainene. Rusia şi SUA se acuză reciproc de ingerinţă şi absenţa voinţei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joia trecută.
JURNALIST AMERICAN REŢINUT SUA s-au declarat foarte îngrijorate, ieri, în legătură cu informaţiile privind reţinerea unui jurnalist american în Ucraina de către separatiştii pro-ruşi şi au cerut Moscovei să-şi folosească influenţa asupra acestor grupări. Jurnalistul american Simon Ostrovsky, corespondent al publicaţiei online Vice News, a fost reţinut marţi seară, în oraşul Slaviansk, la nord de Doneţk. Primarul autoproclamat din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, care i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să trimite trupe ruse pentru protejarea populaţiei în faţa naţionaliştilor ucraineni, a confirmat că jurnalistul se află în sediul serviciului local de securitate (SBU), aflat sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Controlat de persoane înarmate, unele cu feţele acoperite şi purtând uniforme fără însemne naţionale, Slaviansk, oraş cu peste 100.000 de locuitori, la nord de Doneţk, a devenit fieful separatiştilor din estul Ucrainei.
DIPLOMAT CANADIAN EXPULZAT Moscova a ordonat, marţi, expulzarea unui diplomat canadian, ca răspuns la recenta expulzare a unui ataşat militar rus de către Ottawa. Primul secretar al Ambasadei Canadei în Rusia, Margarita Atanasov, este obligată să părăsească Rusia în două săptămâni. Presa canadiană a anunţat la începutul lui aprilie că locotenent-colonelul Iuri Bezler, aflat în funcţie de aproximativ un an, a primit ordinul de a părăsi Canada în termen de două săptămâni. Expulzarea lui Bezler are loc în contextul crizei din Ucraina. Anterior, Canada a anunţat că introduce sancţiuni împotriva a şapte oficiali ruşi, printre care vicepremierul Dmitri Rogozin, un consilier al preşedintelui rus şi lideri ai Crimeei.
POROŞENKO, FAVORIT Petro Poroşenko este creditat cu 48,4% din voturi, înaintea scrutinului prezidenţial din Ucraina, din 25 mai, conform unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev, în colaborare cu Grupul Sociologic ucrainean şi cu Centrul Razumkov. Conform sondajului, Petro Poroşenko are şanse să câştige scrutinul prezidenţial din primul tur, fiind deja creditat cu 48,4%. Pe locul al doilea în preferinţe se clasează Iulia Timoşenko, liderul partidului Batkivşcina, cu 14%. Deputatul Serghei Tigipko este pe locul 3, cu 7,4% din intenţiile de vot. Reprezentantul Partidului Regiunilor, Mihailo Dobkin, este creditat cu 6%, iar liderul Partidului Comunist, Petro Simonenko, cu 5,6%.