Rusia anunţă măsuri pentru dezvoltarea flotei sale militare de la Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia anunţă măsuri pentru dezvoltarea flotei sale militare de la Marea Neagră

Externe 24 Iulie 2014 / 00:00 314 accesări

Rusia îşi va consolida flota militară la Marea Neagră, al cărei sediu se află în Crimeea, peninsula ucraineană alipită de Moscova în martie, a anunţat armata, ieri. ”Am început dezvoltarea unei puternice flote la Marea Neagră”, a declarat amiralul Aleksandr Vitko într-un mesaj difuzat de serviciul de presă al flotei. El a citat domeniile aeronavale, piese de artilerie pe coastă, nave şi submarine noi.

Marţi, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar trebui să reinstituie infrastructurile militare la Sevastopol, în Crimeea, pentru a consolida apărarea ţării ca răspuns la sporirea prezenţei NATO în Europa de Est şi mai ales în Marea Neagră şi Marea Baltică. Peste 86 de miliarde de ruble (1,75 de miliarde de euro) până în 2020 ar urma să fie consacrate dezvoltării flotei sale la Marea Neagră, a anunţat, în mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Flota rusă se află în Crimeea din secolul al XVIII-lea, inclusiv de la independenţa Ucrainei, în virtutea unui acord cu Kievul.

Între timp, Marea Britanie continuă să exporte armament şi echipament militar în Rusia, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat ieri, la două zile după ce premierul David Cameron a criticat vânzarea de către Franţa a unor nave militare Moscovei. Premierul britanic a făcut apel la UE să interzică vânzările de arme către Rusia - acuzată că echipează şi instruieşte separatiştii pro-ruşi din Ucraina - şi a afirmat luni că Marea Britanie a încetat deja astfel de exporturi, aşa cum a promis în martie. Dar raportul parlamentar publicat ieri arată că 251 de licenţe acordate de Guvernul britanic, care permit vânzarea de bunuri controlate în valoare totoală de 132 de milioane de lire sterline (167 de milioane de euro), sunt încă în vigoare. Aceste licenţe de export autorizează vânzarea unor arme de precizie, muniţii pentru arme uşoare, veste antiglonţ, echipament criptografic, de comunicaţii militare şi de vedere nocturnă, precizează raportul. Doar 31 de licenţe au fost suspendate sau retrase şi a fost interzis exportul către Rusia pentru alte trei licenţe, arată raportul.



12