Rusia ar putea să răspundă prin retragerea din Tratatul START la trimiterea unui distrugător american în portul spaniol Rota, în cadrul mobilizării unor elemente navale ale scutului antirachetă (ABM) în Europa. Elita diplomatică şi militară din spaţiul transatlantic s-a reunit weekend-ul trecut la München, pentru a marca 50 de ani de la crearea Conferinţei pe teme de securitate şi pentru a evoca grave conflicte regionale în lume. În cursul acestui forum, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat că Pentagonul a început să mobilizeze în Europa distrugătoare echipate cu sisteme AEGIS, în cadrul sistemului. ”Tocmai am trimis distrugătorul „USS Donald Cook“, dotat cu un sistem antirachetă, la Rota, în Spania. În doi ani, alte trei nave i se vor alătura, cu scopul de a proteja Europa”, a afirmat oficialul SUA. Înainte să vină la München, Chuck Hagel a efectuat o vizită în Polonia, cu scopul de a confirma voinţa SUA de a instala o parte a scutului antirachetă în această ţară. Toate acestea ilustrează o abordare în etape a creării unui scut antirachetă european. Începând din 2002, SUA au organizat peste 30 de teste pentru sistemul Aegis, dintre care 25 s-au soldat cu interceptarea reuşită a rachetelor.
Declaraţiile nu au fost deloc bine primite la Moscova. În opinia lui Pavel Zolotarev, adjunctul directorului Institutului pentru SUA şi Canada, elementele mobile ale sistemului antirachetă european sunt mai eficiente decât părţile staţionare. În schimb, pretextul invocat de SUA pentru a instala un scut antirachetă în Europa, şi anume ameninţarea iraniană, ar putea să fie pus în discuţie. Adjunctul directorului Institutului de analiză politică şi militară, Aleksandr Hramşcihin, are altă opinie despre „ameninţarea iraniană”. „Nu se poate spune că ameninţarea iraniană a dispărut complet. Programul balistic al Republicii islamice nu este evocat de membrii comunităţii internaţionale, spre deosebire de programul nuclear. În acelaşi timp, rachetele dotate cu ogive convenţionale reprezintă o ameninţare limitată, chiar mai puţin importantă decât cea reprezentată de avioanele de luptă”, a declarat acesta.
În plus, alte două nave de război americane care au plecat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, din Italia au ajuns în Marea Neagră, a anunţat ieri o sursă militară rusă, cu câteva zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Soci. Distrugătorul lansator de rachete „Ramage“ şi nava amfibie „Mount Whitney“ se află în prezent în Marea Neagră, având la bord peste 600 de membri ai forţelor speciale ale marinei de război, a precizat sursa citată. Pentagonul a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că este pregătit să mobilizeze mijloace aeriene şi navale care includ, în special, două nave în Marea Neagră, pentru a ajuta Rusia să asigure securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci, în perioada 7-23 februarie.
Rusia este nemulţumită văzând că evoluţia părţii europene a scutului american antirachetă continuă în acelaşi ritm ca înainte, în pofida progreselor înregistrate în cadrul negocierilor cu privire la programul nuclear al Iranului. Oficialii de la Moscova ar putea să se retragă din Tratatul START dacă SUA continuă să dezvolte scutul antirachetă. Tratatul poate să fie rupt dacă una dintre părţi decide că circumstanţe excepţionale asociate conţinutului tratatului îi compromit interesele supreme, potrivit unei clauze. Cu toate acestea, unii experţi nu ştiu cui sunt adresate ameninţările ruse cu renunţarea la Tratatul START. Tratatul este favorabil ruşilor şi defavorabil americanilor. Dacă Rusia iese din tratat, ar fi un cadou pentru SUA, fără vreun avantaj pentru Rusia. De exemplu, republicanii insistă de mult timp asupra ieşirii SUA din Tratatul START, pentru că le este extrem de defavorabil.