Rusia ar putea folosi armament nuclear în scopuri defensive

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia ar putea folosi armament nuclear în scopuri defensive

Externe 21 Ianuarie 2008 / 00:00 738 accesări

Iuri Baluievski, şeful Statului Major al armatei ruse, susţine că ţara sa este gata să folosească armamentul nuclear în scopuri defensive sau pentru a îşi proteja aliaţii în cazul unor ameninţări externe grave. “Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni, dar considerăm necesar ca toţi partenerii noştri să înţeleagă clar şi să nu aibă nicio îndoială, că forţele armate vor fi folosite pentru apărarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Rusiei şi a ţărilor aliate, inclusiv prin acţiuni preventive şi inclusiv prin folosirea armelor nucleare”, a declarat acesta.

Extinderea graniţelor UE, dar şi planurile SUA de a amplasa elemente ale unui sistem defensiv antirachetă în Polonia şi Cehia a tensionat relaţiile dintre Rusia şi NATO din ultima perioadă. Rusia a reluat, în luna august, misiunile de patrulare cu bombardiere stratetice în oceanele Atlatnic, Pacific şi Arctic, iar în luna decembrie şi-a suspendat participarea la Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa.

Pe de altă parte, Rusia a livrat peste jumătate din combustibilul destinat centralei nucleare de la Bushehr din sudul Iranului, a patra livrare avînd loc duminică. Un comunicat al Organizaţiei pentru Producerea şi Dezvoltarea Energiei Nucleare de la Teheran a precizat că este vorba de o încărcătură de 11 tone. Rusia a livrat pînă acum Iranului 44 de tone de combustibil, precedentele livrări avînd loc la 17 şi 28 decembrie anul trecut şi la 18 ianuarie a.c. În total, Rusia trebuie să furnizeze Iranului aproximativ 82 de tone de combustibil nuclear într-un interval de două luni, în opt transporturi separate. Ultima tranşă este prevăzută pentru februarie. Ministrul iranian al Afacerilor Externe Manuchehr Mottaki a afirmat la 30 decembrie că centrala de la Bushehr de 1.000 megawaţi \'va începe să funcţioneze cu o capacitate de 50% anul viitor\', în timp ce un purtător de cuvînt al companiei ruse Atomstroiexport a anunţat că Bushehr nu va fi lansată înainte de sfîrşitul anului 2008. După livrarea primei încărcături de combustibil, Rusia a indicat că Iranul nu mai are nevoie de programe de îmbogăţire a uraniului, mesaj reluat imediat de preşedintele SUA, George W. Bush. Iranul refuză însă să suspende aceste activităţi, în pofida adoptării de către Consiliul de Securitate a două rezoluţii care îi solicită acest lucru.

Şi acordurile din domeniul energetic semnate vineri între Sofia şi Moscova, în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin, stîrnesc îngrijorare, tot mai multe voci cerînd explicaţii premierului Serghei Stanişev. Construirea noii centrale nucleare de către Rusia la Belene, în zona Dunării, va începe la 1 august, a anunţat, duminică, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Petar Dimitrov. Contractul pentru construirea centralei de la Belene, în valoare de patru miliarde de euro, a fost semnat în timpul vizitei preşedintelui Putin. Centrala va fi construită de societatea rusă Atomstroiexport cu un subcontractant franco-german, Areva/Siemens, care se va ocupa de sistemele de securitate. Centrala de la Balene va funcţiona cu două reactoare de generaţie nouă de 1000 MW fiecare. Guvernul bulgar va trebui să înceapă o amplă campanie de convingere a celor 26 ţări UE cu privire la securitatea centralei de la Belene, ce urmează a fi dată în folosinţă în 2013.



12