Rusia ar putea interzice NATO să utilizeze spaţiul său aerian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia ar putea interzice NATO să utilizeze spaţiul său aerian

Externe 19 Septembrie 2008 / 00:00 460 accesări

Rusia ar putea interzice Alianţei Nord-Atlantice să utilizeze spaţiul său aerian pentru operaţiunile din Afganistan, dacă unele state membre NATO nu încetează politicile ostile faţă de Moscova, avertizează ambasadorul rus la Kabul. “Spaţiul aerian rus încă este deschis, dar dacă statele NATO continuă politicile ostile faţă de Rusia, asta se va întîmpla”, a spus Zamir Kabulov într-un interviu acordat BBC. Alianţa Nord-Atlantică efectuează transporturi logistice către Afganistan prin Pakistan, dar unele curse tranzitează Rusia. NATO a criticat intervenţia rusă în Georgia, considerînd-o disproporţionată, anunţînd că într-o bună zi, Georgia va deveni membră a Alianţei. Kabulov a declarat că SUA au făcut prea multe greşeli după înlăturarea regimului taliban în 2001. “Principala greşeală este lipsa de colaborare cu Guvernul afgan şi cu naţiunea afgană. În ultimii şase ani şi jumătate, în loc să consolideze poziţia Guvernului afgan, a forţelor armate şi economia afgană, şi-au consolidat prezenţa militară şi asta este o greşeală fundamentală”, este de părere ambasadorul rus.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a acuzat Rusia că este tot mai autoritară în ţară şi agresivă în străinătate, într-un discurs pe care l-a rostit joi, la Washington. De asemenea, Condoleezza Rice a avertizat Rusia că aderarea sa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în Europa (OCDE) este pusă sub semnul întrebării. Un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat anunţase miercuri că “secretarul de Stat, Condoleezza Rice, va rosti, joi, un discurs important privind relaţiile ruso-americane şi consecinţele pentru Rusia ale acţiunilor sale în Georgia”.

Chiar joi, cînd Condoleezza Rice îşi lansa acuzaţiile împotriva Moscovei, în timp ce preşedintele Dmitri Medvedev afirma că relaţiile Rusiei cu SUA nu trebuie afectate de… incidente minore, specialiştii militari ruşi au anunţat lansarea cu succes a unei rachete intercontinentale Bulava, cu focoase multiple. Potrivit Moscovei, racheta lansată joi este capabilă să penetreze scutul american antirachetă.

Un nou concept strategic al NATO

Cea de-a 60-a aniversare a NATO, care se apropie, va reprezenta o ocazie bună pentru a pregăti un nou concept strategic şi pentru a hotărî rolul organizaţiei în noua ordine mondială, au afirmat miniştrii ungar şi britanic ai Apărării, într-un articol comun din cotidianul “Nepszabadsag”, relatează MTI.

Responsabilitatea strategică comună a Europei şi a Americii de Nord este de a urmări buna funcţionare a parteneriatului transatlantic şi de a menţine stabilitatea globală, afirmă Des Browne şi Imre Szekeres. Miniştrii susţin că SUA şi aliaţii săi europeni trebuie să continue să îşi concentreze eforturile asupra NATO. Participarea lor proporţională şi comună se numără printre atribuţiile Alianţei, consideră ei. Cei doi miniştri au avertizat că, dacă aceste principii nu sînt respectate, SUA vor face, inevitabil, o reevaluare a implicării lor, fapt ce va afecta interesele Europei şi va avea consecinţe majore pentru statele membre mai mici, mai ales pentru cele de la graniţa de est a NATO, au afirmat ei.

Este în interesul naţional strategic al noilor state membre să se asigure că deciziile nu sînt luate fără ele, precizează miniştrii. În acelaşi timp, interesele fundamentale ale vechilor membri pot fi îndeplinite pe termen lung, dacă NATO rămîne o organizaţie puternică şi unită, cu implicarea activă europeană şi cu prezenţa SUA, au conchis miniştrii.



12