Ucraina va fi nevoită să sustragă din gazul destinat europenilor, dacă în vară nu va umple depozitele subterane, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, avertizînd că este posibilă încetarea livrărilor, încă din iunie sau iulie. Rusia nu intenţionează să profite de problemele pe care le are Ucraina la efectuarea plăţilor pentru gaz, dar nici nu poate să-l achite în locul Kievului, a mai spus Putin la o conferinţă de presă susţinută la Helsinki. Putin a subliniat că la prima abatere de la efectuarea plăţilor, Gazprom are dreptul să ceară plata în avans părţii ucrainene. Putin a adăugat că Gazprom va furniza exact cantitatea de gaz care va fi achitată. De cîteva săptămîni deja, Moscova repetă că există ameninţarea unei noi întreruperi a livrărilor sale către Ucraina, după criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz, timp de două săptămîni. Potrivit Gazprom, compania ucraineană Naftogaz nu şi-a putut plăti ultimele facturi cu banii primiţi în avans de la Moscova, pentru taxele de tranzit plătite de Rusia Ucrainei. Gazprom afirmă că a plătit deja toate taxele de tranzit pentru 2009 şi refuză să plătească mai mult. În acest context, depozitele ucrainene, aproape golite la criza din ianuarie, nu au putut fi reumplute aşa cum ar fi trebuit pentru toamnă şi iarnă. De unde interesul UE de a se implica, potrivit Gazprom.
Deşi UE îşi primeşte 80% din gazul pe care îl importă din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au rămas, un timp, fără reacţii la Bruxellles. Însă, spre sfîrşitul săptămînii trecute, premierul italian, Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus că vrea să sprijine, la summit-ul european din 18-19 iunie, cererea Moscovei ca Europa să plătească o parte din facturile de gaz ucrainene. Vineri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut că Putin i-a scris şi i-a cerut să discute despre dificultăţile la care se aşteaptă în plăţile viitoare ale Ucrainei şi pentru a-i spune că Ucraina a cerut ajutor pentru a finanţa aceste plăţi. Ucraina este, dintre toate ţările foste sovietice, cea de care UE este cea mai apropiată. UE îi acordă deja un important ajutor financiar Kievului, afectat de o criză economică şi politică profundă şi aflat sub supravegherea FMI, care i-a promis, în noiembrie, un împrumut de 16 miliarde de dolari.
Putin repetase şi săptămîna trecută că ”dificultăţile Ucrainei vor crea o situaţie excepţional de gravă” şi le-a cerut europenilor să se asocieze Moscovei pentru a acorda un credit acestei ţări. El a subliniat că Ucraina are la dispoziţie pînă în 7 iunie pentru a-şi plăti livrările de gaz rusesc destinat consumului intern ucrainean şi pentru a-şi umple depozitele subterane pentru toamnă.