Organizația Națiunilor Unite a anunțat, sâmbătă, votarea în unanimitate, în Consiliul de Securitate, a unei rezoluții pentru Siria, dând speranțe de soluționare pe cale diplomatică a acestui conflict care s-a externalizat și care împinge mii de sirieni disperați spre Europa, departe de vărsările de sânge din țara lor. Totuși, tot sâmbătă, într-un discurs rostit cu ocazia Zilei serviciilor ruse de securitate, președintele Vladimir Putin a declarat că armata rusă nu a utilizat toate mijloacele militare în Siria şi ar putea recurge la capabilităţi suplimentare, în caz de necesitate. ”Vedem cât de eficient piloţii şi agenţii noştri de informaţii îşi coordonează eforturile cu forţele terestre, cu forţele navale, folosind cele mai moderne tipuri de armament. Vreau să subliniez că acestea nu sunt nici pe departe capacităţile noastre. Avem capabilităţi suplimentare. Şi le vom folosi dacă va fi nevoie”, a afirmat președintele rus.
Rusia a lansat, începând din septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru a ajuta administraţia Bashar al-Assad. Ulterior, armata rusă a trimis un număr limitat de militari în Siria şi a instalat sisteme antiaeriene S-400. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, dar NATO a denunţat bombardamente ruse asupra unor poziţii insurgente. Recent, Vladimir Putin exprima speranţa că nu vor fi necesare arme nucleare pentru a pune capăt ameninţării SI.
Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie care prevede lansarea procesului de pace în Siria, în ianuarie, printr-un armistiţiu şi prin negocieri ale administraţiei Bashar al-Assad şi opoziţiei moderate. Rezoluţia prevede un armistiţiu general şi iniţierea negocierilor între grupurile opoziţiei moderate şi administraţia al-Assad, fără a exista vreo sugestie referitoare la viitorul preşedintelui sirian, susţinut de Rusia şi Iran, dar contestat de Occident. Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că viitoarele luni vor fi decisive pentru a se vedea dacă procesul de pace oferă rezultate.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv SI. Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.
Citește și:
Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie pentru lansarea procesului de pace în Siria
NATO trimite sisteme antiaeriene în Turcia, dar sugerează evitarea incidentelor cu Rusia
Rezoluţie ONU privind stoparea surselor de finanţare ale SI
Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene
Putin: Operaţiunea militară rusă în Siria va continua până începe procesul politic