Într-un comunicat dat publicităţii luni, ministerul rus de Externe cere din nou prelungirea dialogului privind statutul provinciei Kosovo. “Situaţia din Kosovo a atins un prag critic şi ameninţă să conducă la o criză incontrolabilă, dacă reglementarea nu se menţine în cadrul dreptului internaţional”, a explicat Serghei Lavrov. Rusia se referă la atitudinea occidentalilor, acuzaţi că sprijină ideea proclamării unilaterale a independenţei Kosovo. “În loc să ascultăm apelurile de a renunţa la declaraţiile provocatoare, sîntem martori la complicitatea unui grup de ţări la această acţiune ilegală care ar putea avea consecinţe negative grave asupra stabilităţii regionale şi internaţionale”, subliniază oficialul rus. “Rusia consideră absurdă concepţia că potenţialul negocierilor a fost epuizat între Priştina şi Belgrad”, a mai precizat Lavrov.
Albanezii din Kosovo, sprijiniţi de numeroase state europene şi de SUA şi-au anunţat intenţia de a-şi proclama independenţa faţă de Serbia în urma eşecului negocierilor. Consiliul de Securitate ONU va discuta oficial despre situaţia din Kosovo la 19 decembrie, pe baza raportului celor trei mediatori (ai UE, SUA şi Rusiei) care au constatat eşecul negocierilor între sîrbi şi albanezi pe tema viitorului statut al teritoriului. Serbia, sprijinită de Rusia, consideră inacceptabilă independenţa Kosovo, care se află sub administraţia ONU de la intervenţia militară NATO din 1999, în vederea opririi reprimării de către armata sîrbă a mişcării separatiste a albanezilor.
Proiectul UE de a trimite o importantă misiune de poliţişti şi jurişti în Kosovo este ilegal fără un acord al Consiliului de Securitate ONU, a declarat şi emisarul rus în Kosovo, Aleksandr Boţan-Harcenko, citat de agenţia Interfax. ”O bază juridică este necesară”, a declarat Aleksandr Boţan-Harcenko, potrivit căruia ”rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate ONU nu dă dreptul de a modifica liber structura actuală a prezenţei internaţionale în Kosovo”.