Situația în Europa poate fi stabilizată nu prin măsuri cosmetice de dezvoltare a încrederii, ci prin înghețarea deciziilor referitoare la desfășurarea de noi forțe NATO în Europa de Est, a declarat miercuri seara reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, într-o conferință de presă susținută la finalul reuniunii Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, relatează agenția de presă TASS.
"Calea de stabilizare a situației, de îmbunătățire a situației trece nu prin elaborarea unor măsuri cosmetice de dezvoltare a încrederii, cu toate că am avut o discuție în acest sens în timpul reuniunii, ci prin înghețarea desfășurărilor militare realizate de către țările NATO în apropierea frontierei ruse, înghețarea activității militare acolo. Iar pe viitor — retragerea unităților deja instalate la bazele lor de staționare permanentă", a explicat Grușko poziția Moscovei cu privire la desfășurarea a patru batalioane multinaționale în cele trei țări baltice și în Polonia începând din 2017.
În opinia sa, Alianța creează în țările baltice și Polonia un cap de pod pentru a exercita presiuni militare asupra Moscovei, transferând relațiile cu Rusia într-o dimensiune militară. El a insistat că actuala politică a NATO se bazează pe o amenințare imaginară din partea Rusiei. "Rusia nu este o amenințare pentru membrii Alianței", spune el.
NATO forțează Moscova să-și adapteze construcția militară conform noii situații în domeniul securității, luând în considerare întărirea Alianței pe flancul său estic, a declarat Grușko, adăugând că partea rusă va face totul pentru a-și asigura în mod corespunzător securitatea în această direcție.
Nu există niciun motiv pentru o activitate NATO în Europa de Est, această regiune a fost întotdeauna cea mai pașnică în ultimele decenii, susține diplomatul rus. "Dar noi credem că cea mai bună cale de ieșire din această situație ar fi încetarea activității militare și abandonarea încercărilor de a proiecta puterea militară asupra Rusiei", a reiterat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.
La reuniunea Consiliului NATO-Rusia, Moscova a avertizat blocul nord-atlantic și cu privire la consecințele negative ale intensificării activității militare în Marea Neagră, a subliniat Aleksandr Grușko, citat de RIA Novosti.
"Am discutat această chestiune, am discutat despre Marea Neagră. Noi le-am spus că orice creștere a activității militare a țărilor NATO în regiunea Mării Negre nu va face decât să destabilizeze situația și nu contribuie la securitatea în regiune", a afirmat el. Anterior, Moscova avertizase că va face totul pentru ca echilibrul de forțe să nu fie încălcat în regiunea Mării Negre.
NATO și Rusia au încercat să-și reia dialogul miercuri pentru prima oară după summit-ul de la Varșovia care a aprobat desfășurarea a 4.000 de soldați în Est ca răspuns la criza în Ucraina. Conflictul din Ucraina, care a înveninat relațiile dintre NATO și Rusia ca niciodată după sfârșitul Războiului rece, rămâne principalul măr al discordiei. 'Acțiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea în zona euro-atlantică', a afirmat Stoltenberg, condamnând din nou anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia, potrivit AFP.