Ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, a cerut vineri UE să ia măsuri preventive pentru a evita o nouă criză a gazelor cu Ucraina, în această iarnă. ”Cerem UE să participe activ la o serie de măsuri preventive, incluzând un sprijin financiar, pentru a asigura tranzitul neîntrerupt de resurse energetice”, a precizat Cijov în cadrul unei videoconferinţe între Bruxelles şi Moscova. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va insista asupra acestei probleme la summitul UE-Rusia organizat la 18 şi 19 noiembrie, la Stockholm, a adăugat el. Premierul rus, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că Rusia îşi va reduce livrările de gaze spre Europa, ce tranzitează Ucraina, dacă autorităţile de la Kiev decid să le extragă ilegal, fără a-şi achita factura.
Ucraina tergiversează liberalizarea pieţei energetice şi nu va îndeplini probabil cererea Fondului Monetar Internaţional (FMI) de majorare în următoarea perioadă a tarifelor locale, a menţionat Cijov. Rezervele de gaze stocate de Ucraina sunt aproape la fel de mari ca rezervele tuturor ţărilor UE, dar nu înseamnă că le va utiliza pentru a evita întreruperea livrărilor de gaze ruseşti spre Europa, a adăugat el. Acestea vor fi utilizate fie pentru interesele tranzitului, fie pentru a acoperi cererea proprie, în detrimentul tranzitului. Aceasta este principala problemă şi primează înaintea oricărei politici, a afirmat Cijov. Numeroase uzine din Ucraina sunt dependente de gaze pentru a funcţiona.
Gazul consumat de ţările membre UE provine în proporţie de 25% din Rusia, dintre care 80% tranzitează Ucraina. La începutul lunii ianuarie, europenii au fost afectaţi de întreruperea livrării de gaze ruseşti pe durata iernii, din cauza unui conflict dintre Kiev şi Moscova.