“Proiectele de extindere a NATO nu fac decît să lărgească blocurile Războiului Rece şi sînt incompatibile cu realităţile lumii contemporane”, a apreciat joi la Moscova ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, după o întîlnire cu omologul său tadjic, Hamrohon Zarifi. Rusia este ostilă unei noi extinderi a NATO spre ţări ca Gruzia sau Ucraina, despre care Rusia consideră că fac parte din zona sa de influenţă. Acest subiect va fi abordat cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti, la care urmează să participe şi preşedintele Vladimir Putin.
Serghei Lavrov a reiterat opoziţia Moscovei faţă de planul SUA de instalare a unor elemente antirachetă în Polonia şi Cehia. Vladimir Putin şi George W. Bush vor discuta despre proiectul scutului american antirachetă şi Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, în cadrul întâlnirilor din România şi de la Soci din Rusia, din aprilie, a declarat joi ministrul rus al Afacerilor Externe. Preşedintele american a declarat că a aceptat invitaţia lui Vladimir Putin de a vizita reşedinţa sa de vacanţă de la Soci, oraş situat la Marea Neagră, la 6 aprilie, după summit-ul NATO, pentru “a discuta pe marginea acordului strategic, în care un capitol foarte important este scutul antirachetă”. La întîlnirea dintre cei doi lideri, Vladimir Putin se va afla în ultima lună de mandat prezidenţial.
Ucraina speră să primească un semnal pozitiv în demersul de alăturare la Planul de Acţiune în vederea Aderării la NATO, afirmă preşedintele Viktor Iuşcenko. Referindu-se la declaraţiile preşedintelui-ales al Rusiei Dmitri Medvedev împotriva aderării Ucrainei şi Gruziei la NATO, preşedintele ucrainean a subliniat că „astfel de afirmaţii nu ţin cont de securitatea naţională sau de suveranitatea Ucrainei”. Autorităţile de la Kiev nu au de înfruntat numai opoziţia Rusiei ci şi cea a unui grup de state occidentale. Potrivit presei germane, printre ţările care se opun aderării Gruziei şi Ucrainei se numără Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Portugalia şi Luxemburg. Se pare că motivul principal pentru opoziţia acestor ţări îl reprezintă riscul izbucnirii unei crize cu Rusia.