Rusia contestă raportul privind atacurile cu arme chimice efectuate de regimul sirian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia contestă raportul privind atacurile cu arme chimice efectuate de regimul sirian

Externe 31 August 2016 / 12:19 476 accesări

Rusia a pus la îndoială raportul privind atacurile cu arme chimice efectuate de regimul sirian, ambasadorul rus la Națiunile Unite declarând că acest raport nu ar trebui să fie folosit pentru a impune sancțiuni împotriva Damascului, scrie Reuters online.

Marți, Consiliul de Securitate al ONU a început discuțiile cu privire la măsurile necesare de implementat în urma acestui raport. Întrebat dacă consideră că informațiile cuprinse în anchetă sunt suficiente pentru a impune sancțiuni Siriei, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a afirmat că: "Sincer, eu nu cred, însă vom continua să analizăm raportul."

"Sunt două cazuri pentru care sugerează că partea siriană ar fi de vină, însă avem dubii foarte serioase," a adăugat oficialul rus.

Vitali Ciurkin a mai afirmat că este posibil ca doveziile privind implicarea Damascului în atacurile chimice să fi fost fabricate de opoziția siriană, ori de grupările teroriste, poate chiar cu ajutor din exterior.

Potrivit unui raport, efectuat de un grup care se ocupă cu monitorizarea utilizării armelor chimice la nivel global și Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), trupele militare ale Guvernului de la Damasc sunt responsabile pentru două atacuri cu gaze toxice care au avut loc în Siria.

Raportul mai arată că militanţii Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor "gazul de muştar" (iperită).

Există suficiente dovezi pentru a stabili că elicopterele forţelor aeriene arabo-siriene au lansat bombe care au eliberat substanţe toxice în Talemens, în anul 2014, şi în Sarmin, în 2015, ambele localităţi fiind situate în provincia Idlib. Aceste cazuri au implicat utilizarea clorului.

Anterior, Rusia, principalul aliat internaţional al Damascului, și China au protejat guvernul sirian de acțiunile Consiliului prin blocarea mai multe rezoluții, inclusiv o rezoluție prin care se cerea Curții Penale Internaționale să ancheteze situația din Siria.

Pe de altă parte, ambasadorul britanic Matthew Rycroft a declarat că "Studiem posibilitatea de a impune un regim de sancţiuni și găsirea unei forme de tragere la răspundere în cadrul mecanismelor juridice internaționale."

Taguri articol


12