Rusia dezminte bombardarea oleoductului Baku-Ceyhan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia dezminte bombardarea oleoductului Baku-Ceyhan

Eveniment 13 August 2008 / 00:00 770 accesări

Evenimentele şi declaraţiile se succed cu rapiditate în Georgia. Într-o conferinţă de presă comună Sarkozy - Medvedev, preşedintele francez a anunţat încetarea provizorie a ostilităţilor. Trupele georgiene s-au retras din regiunea Kodori, Abhazia. Trupele ruse şi-au oprit înaintarea la ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, dar au rămas pe poziţiile deja ocupate, anunţa comandamentul rus. Georgienii au anunţat că aviaţia rusă a bombardat oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan, dar ruşii dezmint informaţia. La scurt timp, ofensiva rusească s-a reluat, iar Georgia a fost din nou bombardată. Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a participat la un miting la Tbilisi, alături de peste 50.000 de georgieni. Saakaşvili a declarat că Georgia se retrage din Comunitatea Statelor Independente. Preşedintele Rusiei a anunţat oprirea intervenţiei militare în Georgia, la scurt timp după ce explozii puternice au zguduit centrul capitalei georgiene Tbilisi. Starea de calm nu a durat mult, pentru că trei sate din Georgia s-au aflat sub bombardament.

“Rusia şi Georgia nu au făcut pace încă, dar au fost de acord pentru încetarea ostilităţilor”, a anunţat, ieri, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, după o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Totodată, preşedintele francez a afirmat la Moscova că “Rusia îşi ia angajamentul de a garanta şi respecta suveranitatea Georgiei”. Anterior, Medvedev anunţase că planul de pace pentru soluţionarea conflictului ruso-georgian include demararea unor negocieri internaţionale pentru statutul regiunilor separatiste georgiene. Medvedev a mai spus, în conferinţa de presă de după întîlnirea cu preşedintele francez, că potrivit planului de pace propus, trupele ruse şi cele georgiene vor reveni la poziţiile pe care le ocupau înaintea conflictului. Preşedintele rus a cerut, de asemenea, tuturor părţilor să accepte planul de pace propus de UE şi OSCE.

Anterior întrevederii cu Sarkozy, Medvedev a declarat marţi că a ordonat încetarea operaţiunilor militare din Georgia. O purtătoare de cuvînt a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a declarat că Medvedev i-a confirmat acestuia că a dispus încheierea operaţiunilor militare.

Un jurnalist olandez a murit în Georgia

Conflictul din Georgia a provocat, marţi, moartea unui prim jurnalist străin de regiune, un jurnalist olandez al postului de televiziune RTL, care a murit în timpul unui bombardament din oraşul Gori. “În timpul unui bombardament rusesc din oraşul georgian Gori, Stan Storimans, cameramanul RTL Nieuws, a fost ucis. Corespondentul nostru Jeroen Akkermans a fost rănit la picior”, a anunţat RTL pe site-ul său. Decesul ridică la cinci numărul jurnaliştilor şi colaboratorilor media ucişi de la începutul conflictului din Osetia de Sud, în noaptea de joi spre vineri. Marţi, un fotograf al AFP a constatat că un jurnalist georgian şi şoferul său au fost ucişi de un obuz care le-a lovit vehiculul staţionat în piaţa centrală a oraşului Gori. Ceilalţi doi jurnalişti ucişi sînt Grigol Cihladze, jurnalist la săptămînalul “Russian Newsweek” şi Aleksandr Klimciuk, fotoreporter al agenţiei de presă ruse ITAR-TASS. Alţi patru jurnalişti au fost răniţi în afară de corepondentul RTL.

Georgia va acuza Rusia de genocid la Curtea de la Haga

Georgia va iniţia un proces la Curtea Penală Internaţională de la Haga împotriva Rusiei, acuzînd-o de genocid asupra poporului georgian, a declarat ministrul adjunct de Interne al Georgiei, Eka Zguladze. Potrivit oficialului georgian, în plîngere vor fi reflectate nu numai evenimentele de ultimă oră, ci şi toate faptele, începînd cu epurările etnice din Abhazia din 1992 şi terminînd cu agresiunea din prezent. Zguladze a cerut presei să se abţină de la difuzarea dezinformărilor. “Răspîndirea dezinformaţiei va fi pedepsită de către instituţiile competente”, a declarat Zguladze.

Preşedintele Osetiei de Sud vrea alipirea acestui teritoriu la Rusia

Eduard Kokoiti a cerut, marţi, unirea acestui teritoriu separatist din Georgia cu Osetia de Nord, regiune situată în sud-vesul Rusiei, a anunţat agenţia Ria Novosti. “Am spus de mai multe ori şi vreau să confirm încă o dată: sîntem puţini, un popor divizat. Este o problemă şi bineînţeles că vom încerca să ne unim cu Osetia de Nord”, a declarat Kokoiti. Oseţii, aflaţi în centrul conflictului dintre Rusia şi Georgia, sînt un popor din Caucaz stabilit într-o regiune considerată ca fiind limita dintre Europa şi Asia. Aceştia trăiesc separaţi, în două entităţi politice la nord şi la sud de lanţul muntos: Osetia de Nord sau Alania, una dintre cele mai mici republici ale Federaţiei Ruse şi Osetia de Sud, regiune a Georgiei, separatistă şi pro-rusă. Separarea lor datează din 1922, atunci cînd sovieticii au transferat nordul acestei regiuni sub autoritatea Rusiei şi sudul sub cea a Georgiei. Osetia de Sud s-a proclamat unilateral republică sovietică în 1990, decizie respinsă de Parlamentul separatist (faţă de URSS) georgian, care a decretat dizolvarea regiunii autonome. Separatiştii au cîştigat un conflict armat împotriva trupelor georgiene cu susţinerea Moscovei. De atunci, puterea pro-rusă cere în mod periodic alipirea la Rusia şi majoritatea celor 70.000 de locuitori ai săi au primit cetăţenie rusă. Cu un teritoriu de 8.000 de kilometri pătraţi, Osetia de Nord numără aproximativ 680.000 de locuitori, dintre care 60% oseţi şi 30% ruşi. Conflictul actual a fost declanşat atunci cînd trupele georgiene au încercat, în noaptea de joi spre vineri, să preia controlul asupra Osetiei de Sud, provocînd o contraofensivă rusă.

Georgia va părăsi CSI

Georgia se va retrage din Comunitatea Statelor Independente (CSI), formată din fostele republici sovietice cu excepţia statelor baltice, a anunţat, marţi, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, în faţa a zeci de mii de persoane reunite în capitala Tbilisi. “Îndemnăm Ucraina şi alte state să urmeze această decizie”, a adăugat Saakaşvili. CSI, organizaţie dominată de Moscova şi fondată după destrămarea URSS, grupează totalitatea fostelor republici sovietice, cu excepţia statelor baltice.

“Ar fi mai bine dacă Mihail Saakaşvili ar renunţa la putere”

“Rusia nu încearcă să îl înlăture de la putere pe preşedintele georgian, dar consideră că ar fi mai bine dacă el ar părăsi puterea”, a declarat, marţi, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. “Nu mai avem încredere în actuala conducere a Georgiei şi nu vom purta negocieri cu aceasta”, a declarat ministrul rus, în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova. Lavrov a făcut aceste declaraţii după ce s-a întîlnit cu omologul său finlandez, Alexander Stubb, preşedintele în exerciţiu al OSCE. El a mai declarat că retragerea georgienilor din Osetia de Sud şi semnarea de către Tbilisi a unui acord conform căruia nu va recurge la forţă reprezintă singura soluţie pentru reglementarea conflictului în curs.

Susţinere pentru Saakaşvili

Cel puţin 50.000 de manifestanţi l-au aclamat, marţi, pe preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, în faţa Parlamentului, susţinîndu-l în conflictul dintre Georgia şi Rusia, care are în centru problema teritoriului separatist Osetia de Sud. Cei care au luat cuvîntul au criticat Rusia şi pe premierul Vladimir Putin. Mai multe afişe îl prezentau pe fostul preşedintele rus drept terorist, iar pe unul dintre ele scria, deasupra pozei lui Putin: “Căutat: crime împotriva umanităţii în lume”. Saakaşvili a cerut susţinere internaţională în faţa incursiunii ruse pe teritoriul georgian.

Preşedinţii din cinci state din fosta sferă de influenţă sovietică, Polonia, Ucraina şi cele trei state baltice, au mers, ieri, la Tbilisi, pentru a susţine Georgia, a declarat directorul Biroului de Securitate Naţională al preşedintelui polonez, Wladyslaw Stasiak.

SUA evită să desemneze un vinovat în conflictul ruso-georgian

Casa Albă a apreciat marţi că nu se pune problema desemnării unui vinovat pentru conflictul dintre Georgia şi Rusia, apreciind că toate părţile combatante trebuie să se retragă şi să pună capăt confruntărilor. Casa Albă verifică dacă Rusia a încetat atacurile din Georgia, în urma anunţului în acest sens al preşedintelui Dmitri Medvedev.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a vorbit, marţi, despre presupusa prezenţă a unor militari americani de partea trupelor georgiene, fără a putea prezenta dovezi în acest sens. “Cel puţin 127 de instructori militari americani erau prezenţi în Georgia înainte de începerea conflictului”, a declarat Rogozin într-o conferinţă de presă organizată la sediul NATO din Bruxelles. “Au existat antrenamente comune”, a spus diplomatul rus. Fără a putea spune dacă militarii americani au fost prezenţi şi în timpul confruntărilor propriu-zise, Rogozin a subliniat că, dacă va fi nevoie, vor fi efectuate teste ADN pentru a stabili identitatea victimelor.

Între timp, SUA au evacuat în Armenia familiile diplomaţilor americani de la Tbilisi şi cel puţin 170 dintre cetăţenii SUA blocaţi în Georgia din cauza conflictului acestei ţări cu Rusia. Ambasada este deschisă şi autorizează plecarea rudelor şi subordonaţilor diplomaţilor, a declarat Wood. Totodată, ambasada SUA de la Tbilisi a anunţat că cel puţin un cetăţean american a fost rănit în conflictul dintre Georgia şi Rusia din Osetia de Sud, relatează Interfax în pagina electronică. Un purtător de cuvînt al ambasadei a confirmat această informaţie marţi, fără a furniza însă identitatea cetăţeanului, pentru a respecta dreptul la intimitate. Cetăţeanul american a fost rănit la picior şi, în prezent, se află într-un spital din Vladikavkaz. Trei persoane care îl însoţeau şi care nu erau cetăţeni americani, au fost ucise, a declarat diplomatul american. Luni existau informaţii că angajaţii medicali de la un spital de campanie au transferat un jurnalist american şi pe interpretul acestuia, ambii răniţi, de la Ţhinvali la Java, în Osetia de Sud.

Gorbaciov acuză SUA

“SUA au comis o mare greşeală lăsînd Georgia să creadă că poate să desfăşoare, fără niciun risc, o operaţiune militară în Osetia de Sud”, consideră fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, într-un articol publicat în “Washington Post”. “Declarînd că regiunea Caucaz, situată la mii de kilometri de continentul american, aparţine sferei lor de interese, SUA au comis o mare greşeală”, afirmă laureatul Premiului Nobel pentru Pace. “Bineînţeles, pacea în Caucaz este în interesul tuturor. Dar este de bun simţ să recunoşti că Rusia are rădăcini acolo, o geografie comună şi secole de istorie. Rusia nu încearcă să se extindă teritorial, dar are interese legitime în regiune”, a subliniat el. Fostul preşedinte rus susţine că, “la discuţiile din cadrul Consiliului de Securitate ONU privind Georgia, occidentalii au exprimat poziţii departe de a fi echilibrate, ceea ce a avut ca rezultat faptul că executivul ONU nu a putut acţiona eficient de la începutul conflictului”. El l-a acuzat pe preşedintele georgian că a luat o decizie imprudentă lansînd o operaţiune militară în Osetia de Sud, pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni separatiste. “Liderii georgieni nu au putut face acest lucru decît avînd sentimentul că sînt susţinuţi şi încurajaţi de o forţă mult mai mare”, a adăugat Gorbaciov, amintind că trupele georgiene au fost antrenate de sute de instructori americani. “Acest aspect, combinat cu promisiunea unei aderări la NATO, i-a lăsat pe liderii georgieni să creadă că pot lansa un război fulger în Osetia de Sud. Rusia trebuia să răspundă. A o acuza de agresiune împotriva unei Georgii slabe şi fără apărare nu este numai ipocrit, este inuman”, a avertizat el.

Cel puţin 100.000 de refugiaţi

Cel puţin 100.000 de persoane s-au refugiat pînă în prezent din cauza conflictului dintre Rusia şi Georgia, a anunţat, marţi, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de la Geneva. Potrivit datelor furnizate de guvernele georgian şi rus, 30.000 de persoane din cele 70.000 ale Osetiei de Sud au fugit în Osetia de Nord, în timp ce alte peste 12.000 s-au refugiat chiar în interiorul regiunii autonome georgiene. Cîteva mii de persoane au fugit înspre sud, în Georgia, în timp ce 56.000 de locuitori din Gori (Georgia), cel mai mare oraş georgian din apropierea Osetiei de Sud, au părăsit oraşul. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a lansat un nou apel la deschiderea a două coridoare umanitare în Osetia de Sud, unul spre nord şi altul spre sud, pentru a permite civililor să fugă din zonele de conflict şi să facă posibilă trecerea echipelor umanitare.

30 de români evacuaţi din Georgia, în siguranţă la Erevan

30 de cetăţeni români se află, în prezent, în siguranţă în capitala armeană Erevan, dintre care jumătate au fost transportaţi de către ambasada României la Tbilisi, restul trecînd graniţa pe cont propriu, a declarat, marţi, purtătorul de cuvînt al MAE, Cosmin Boiangiu. O parte au mers cu transportul organizat de ambasada României în cursul nopţii de luni spre marţi, o parte au mers pe cont propriu. Marţi dimineaţă, MAE a anunţat că 15 persoane, majoritatea femei şi copii, au fost evacuate din Georgia de către ambasada română. E posibil ca ulterior românii să fie repatriaţi din Erevan cu o cursă aeriană comercială, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens. Cele două ambasade române de la Tbilisi şi Erevan au la dispoziţie ceea ce le trebuie pentru a asigura evacuarea şi cazarea cetăţenilor români la un hotel din Erevan. Un al doilea transport către Erevan va fi organizat imediat ce se formează un grup de peste 10 persoane, a precizat Boiangiu.



12