Rusia doreşte mediator internaţional imparţial pentru Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia doreşte mediator internaţional imparţial pentru Kosovo

Externe 14 Iulie 2007 / 00:00 527 accesări

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat, ieri, afirmaţiile mediatorului ONU pentru Kosovo, Martti Ahtisaari şi a estimat că dosarul provinciei sîrbe trebuie încredinţat unui mediator internaţional imparţial. Martti Ahtisaari a declarat într-un interviu acordat joi că Rusia, care se opune independenţei Kosovo, nu îşi va consolida poziţia internaţională, ci din contră, şi-o va slăbi. ”Nu am auzit această declaraţie, însă dacă există, o consider deplasată”, a afirmat Serghei Lavrov. ”Dacă una dintre părţile care participă la discuţii nu poate accepta aceste propuneri ale lui Martti Ahtisaari, este necesar să încredinţăm negocierile unui mediator internaţional imparţial”, a estimat ministrul rus, făcînd aluzie la o eventuală înlocuire a lui Ahtisaari.

La rîndul său, UE priveşte cu încredere spre noul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, bazîndu-se pe energia acestuia şi pe relaţia sa bună cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a debloca dosarul Kosovo, relatează cotidianul ”International Herald Tribune”. Javier Solana, şeful politicii externe a UE, a cerut ajutorul preşedintelui Sarkozy pentru rezolvarea prelungitului blocaj asupra statutului provinciei Kosovo. Energia preşedintelui francez şi relaţia sa călduroasă cu Vladimir Putin ar putea da un suflu proaspăt încercărilor de a descurca o situaţie ce a pus în opoziţie statele occidentale, susţinătoare ale independenţei provinciei sîrbe şi Rusia, care susţine Serbia şi se împotriveşte acestui plan. În efortul de a debloca situţia, UE şi SUA au prezentat, miercuri noapte, un proiect modificat de rezoluţie care prevede reluarea discuţiilor între cele două parţi, într-un interval de 120 de zile, cu scopul de a conveni asupra unui statut al provinciei, dar care elimină o prevedere anterioară ce susţinea acordarea automată a independenţei pentru Kosovo, dacă nu se ajunge la un acord între Serbia şi Kosovo în timpul acestor discuţii.

Biroul lui Sarkozy a anunţat că preşedintele a făcut din Kosovo o prioritate. Ministrul său de Externe, Bernard Kouchner, a fost şeful administraţiei ONU din provincie în perioada 1999-2001. De altfel, Bernard Kouchner, a vizitat joi Serbia, în încercarea de a convinge Belgradul să poarte noi discuţii. Serbia a refuzat pînă acum reînceperea negocierilor, argumentînd că vrea să rămînă la rezoluţia ONU din 1999, care stipulează că statutul Kosovo este acela de provincie a Serbiei. Kouchner a avertizat că eşecul reluării negocierilor ar face ca independenţa supravegheată să fie singura opţiune pentru Kosovo şi a arătat că ambiţiile Belgradului de integrare în UE sînt condiţionate de rezolvea dosarului Kosovo.



12